Sfaturi de la salvamontişti şi jandarmii montani
Salvamontiştii şi jandarmii montani au transmis numeroase sfaturi turiştilor în contextul sezonului rece, al ninsorilor abundente din unele zone şi al pericolului de avalanşe, mai ales la altitudini mari.
Eugen Cojocariu, 02.01.2025, 11:55
Pentru prevenirea accidentărilor şi a situaţiilor de pericol în zona montană sau pentru limitarea efectelor în cazul producerii acestora, li se recomandă turiştilor care se deplasează la munte următoarele: înainte de a se deplasa în zona montană, să se informeze asupra itinerarului propus, a gradului de dificultate al acestuia, a condiţiilor meteorologice; să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru sezonul rece; să plece pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi să nu rişte să plece singuri la drum; să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică; să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu.
În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, turiştii sunt sfătuiţi să se retragă la cel mai apropiat loc de cazare; să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor; să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele; să apeleze cu încredere la jandarmii montani şi salvamontişti, să respecte indicaţiile acestora, specificând următoarele, atunci când iau legătura cu ei, inclusiv la numărul unic de urgenţă 112: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Riscul de avalanşă în zona alpină înaltă este mare în majoritatea masivelor muntoase din România. Abordaţi cu mare atenţie traseele din zona alpină înaltă şi faceţi o evaluare continuă a riscului. Cereţi echipelor Salvamont informaţii despre starea traseului pe care doriţi să îl abordaţi, avertizează salvamontiştii. Salvatorii montani avertizează turiştii să nu urce până în vârful muntelui dacă nu au o pregătire fizică bună şi să apeleze la un instructor autorizat dacă nu ştiu să schieze, nu la prieteni sau la tutorialele de pe YouTube.
Salvamontiştii atrag atenţia asupra ţinutei necorespunzătoare cu care unii turişti vin pe munte sau pe pârtiile de schi, şi scriu cu umor: ”Dacă vă pregătiţi să mergeţi la munte iarna, nu uitaţi: muntele e un loc minunat, dar nu un podium de modă. Adidaşii cool, blugii rupţi, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante şi gleznele ‘libere şi fericite’ sunt absolut perfecte pentru oraş. Pe munte? Sunt bilete directe spre hipotermie, alunecări, entorse şi, în unele cazuri, o întâlnire rapidă cu echipa Salvamont”. Gheaţa nu iartă, este avertismentul salvamontiştilor. Ei vin cu un mesaj şi pentru părinţi: ”Asiguraţi-vă că, cei mici sunt echipaţi corespunzător şi evitaţi să îi puneţi în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentul lor nu merită riscul unei accidentări”.