Sfaturi de la Salvamont
Salvamontiștii din România avertizează că au fost solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane, fiind salvate numeroase persoane, care au fost predate către ambulanţe şi echipajele SMURD.
Eugen Cojocariu, 09.02.2023, 15:05
Salvamontiștii din România avertizează că au fost solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane, fiind salvate numeroase persoane, care au fost predate către ambulanţe şi echipajele SMURD pentru a fi transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Salvamont avertizează turiştii că în această perioadă în zona montană sunt anunţate fenomene meteo extreme, vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă, temperaturi scăzute şi risc important de avalanşe.
Meteorologii au emis, pentru prima dată în această iarnă, o avertizare de risc foarte mare de producere de avalanşe, risc 5 din 5, la peste 1.800-2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă a atins 2,5 metri. Avalanșe mari au avut loc la peste 2.000 de metri altitudine, una a lovit Cabana Capra, provocând pagube materiale la cabană şi avariind mai multe maşini, alta a fost observată la Bâlea Lac, dar nicio persoană nu a fost rănită. Sunt avalanşe care se declanşează singure şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană, inclusiv sub 1.800 de metri. Cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, trebuie să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor, a avertizat directorul Salvamot Sibiu.
Pe de altă parte, peste un sfert (27%) din cei care au solicitat anul trecut sprijinul salvamontiştilor din Poiana Braşov nu au avut echipament adecvat sau echipament de protecţie, conform unui bilanţ Salvamont pe 2022. O proporţie covârşitoare a numărului de intervenţii (80%) s-a înregistrat în sezonul de practicare a sporturilor de iarnă. Cea mai mare parte a intervenţiilor au avut loc pe pârtiile de schi, snowboard sau săniuş, principalul motiv fiind lipsa echipamentului adecvat, în special a încălţărilor specifice sau a faptului că deplasarea s-a făcut în afara potecilor marcate.
În context, două drone performante au intrat în dotarea Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Harghita şi vor ajuta salvatorii montani în cazurile de rătăciri sau dispariţii, dar şi atunci când se înregistrează accidente în zone greu accesibile. Una din cele două drone este dotată cu camera cu termoviziune şi poate fi folosită şi pentru căutări în râpe sau în zone înalte, unde salvatorilor le-ar lua mult timp să ajungă, dar acum pot să evalueze rapid situaţia de la faţa locului şi pot chiar să vorbească cu persoana accidentată. Salvamont Harghita este parte şi a unui program naţional, Saruav – Salvamont Romania, în cadrul căruia imaginile capturate de drone sunt analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar echipele de intervenţie Salvamont ajung mai repede, astfel, la persoanele accidentate sau dispărute.