România, în topul intențiilor de investiții
La nivel european, România se situează pe locul patru în privința intențiilor de investiții pentru anul următor.
Luiza Moldovan, 22.07.2022, 15:40
La nivel european, România se situează pe locul patru în privința intențiilor de investiții pentru anul următor. Țara noastră vine după Portugalia, Marea Britanie și Lituania, fie că e vorba de înființarea unei afaceri sau de extinderea unora déjà existente. Este concluzia unui studiu de atractivitate realizat de una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global. Mai mult de jumătate (56%) dintre companiile străine intenţionează să înfiinţeze sau să îşi extindă operaţiunile din România în acest an, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al patrulea în Europa, la egalitate cu Franţa şi în urma Portugaliei, Lituaniei şi Regatului Unit.
România se situează deasupra mediei europene, care este de 53%. Majoritatea celor care iau în considerare oportunitatea de a investi în România se gândesc în mod special la sectorul lanţurilor de aprovizionare şi cel logistic. Mai mult, printre alte domenii importante preferate de investitori, respectiv 23% din ei, se află crearea de centre de suport pentru business-uri. Din această perspectivă, suntem pe locul 2 la nivel european din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor.
O parte a investitorilor, 33% consideră că atractivitatea României în anii următori va creşte. Conform opiniei investitorilor, sectoarele viitorului în România sunt: tehnologia informaţională media şi telecomunicaţii; industria bunurilor de consum, incluzând agribusiness; industria auto cu ramurile conexe. La nivel european, studiul menţionat plasează Bucureştiul pe locul al 25-lea din 44 de oraşe, depăşind capitale precum Budapesta, Vilnius, Riga, dar şi importante oraşe europene, precum Munchen, Porto, Rotterdam, Geneva, Valencia. În 2021, Bucureşti a fost în mod clar cel mai vizat oraş din România pentru investiţii străine directe (ISD), conducând clasamentul cu circa 39%, în timp ce regiunea vestică a însumat 19,5% din investiţiile străine directe, singurii reprezentanţi fiind judeţele Arad şi Timiş.
Aproape un sfert din viitoarele investiţii în România (24%) va fi atras de regiunea Vest, principalul judeţ din această zonă fiind Sălaj, cu 9%, urmat de Arad, Timiş şi Bihor, toate cu câte 5%. Muntenia (sud) se situează pe locul al treilea, Argeş şi Prahova fiind singurele reprezentante, fiecare cu câte 3,5% din investiţiile totale. Interesant este că judeţe foarte dezvoltate economic, precum Sibiu, Braşov sau Ilfov, nu reprezintă destinaţii pentru investiţii în opinia investitorilor inclus în studiu.
Conform predicţiilor, România devine un centru al operaţiunilor de logistică şi producţie tot mai mare în Europa de Est, datorită competitivităţii sale în materie de costuri şi a ofertei de forţă de muncă, evenimentele din Ucraina acţionând ca un catalizator în acest sens. În prezent, România este cea mai dorită destinaţie pentru investiţii în 2022 în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare şi logistică.