România are peste 200 de pârtii omologate
România are peste 200 de pârtii de schi omologate, cu diferite grade de dificultate. Acestea sunt potrivite atât pentru cei care abia încep să practice sporturile de iarnă, cât şi pentru cei mai experimentaţi, a traansmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Eugen Cojocariu, 19.12.2024, 10:35
România are peste 200 de pârtii de schi omologate, cu diferite grade de dificultate. Acestea sunt potrivite atât pentru cei care abia încep să practice sporturile de iarnă, cât şi pentru cei mai experimentaţi, a traansmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Schi, snowboarding, tubbing sau săniuş, turiştii pasionaţi de sporturile de iarnă au la dispoziţie zone speciale în staţiunile montane româneşti pentru oricare din aceste activităţi, în funcţie de preferinţe.
Ministerul precizează că, prin Masterplanul investiţiilor în turism, iniţiat în 2009, au fost finanţate şi finalizate 16 investiţii, sumele alocate depăşind 660 milioane de lei (132 de milioane de euro). Astfel, au fost amenajate 42 de pârtii de schi, cele mai multe în judeţele Hunedoara, vestul României (14), Braşov, centru (6) şi Harghita, centru (5) şi şase pârtii de legătură, toate în judeţul Braşov. De asemenea, au fost instalate opt telescaune în judeţele Hunedoara, Braşov, Vâlcea (jumătatea sudică a României), Harghita, Bihor (nord-vest) şi Prahova (jumătatea sudică), patru teleschiuri în judeţele Vâlcea, Hunedoara şi Harghita, cinci telegondole noi în Hunedoara, Suceava (nors), Vâlcea şi Maramureş (nord), precum şi o bandă rulantă de transport în judeţul Prahova. Totodată, au fost construite 13 instalaţii de zăpadă artificială în opt judeţe. Printre alte facilităţi pentru iubitorii sporturilor de iarnă se numără amenajarea unui Fun Park în judeţul Prahova, o trambulină K90 în judeţul Braşov, o estacadă pentru căţărări pe panou de gheaţă în judeţul Prahova şi două trasee de biatlon în judeţul Braşov.
De exemplu, domeniul schiabil din Straja, judeţul Hunedoara (vest) însumează aproximativ 26 de kilometri, distribuiţi pe 12 pârtii de toate nivelurile. Instalaţiile de transport pe cablu asigură un acces uşor al schiorilor la toate pârtiile, majoritatea dintre acestea fiind prevăzute cu nocturnă. Un alt domeniu schiabil este la Transalpina Ski Resort, afltaă în partea de nord-vest a judeţului Vâlcea, pe drumul care leagă Valea Oltului de cea mai înaltă şosea din România – Transalpina. Lungimea pârtiilor însumează circa nouă kilometri, acestea fiind situate de la cota 1.350 metri şi până la cota 2.000 metri, aproape pe Vârful Bora. Domeniului schiabil de la Topliţa, judeţul Harghita, se află la poalele munţilor Gurghiu şi este alcătuit din pârtia Măgheruş şi pârtia Bradul. Pârtia Bradul are un grad de dificultate redus, o lungime de 1.200 de metri şi o diferenţă de nivel de 125 metri, înclinaţia medie fiind de 11%. Pârtia Măgheruş are grad de dificultate mediu, o lungime de 470 metri, diferenţă de nivel tot de 125 metri şi înclinaţia medie a pantei este de 23%.