Proiecte de retail în România
Livrările de proiecte noi de retail în orașele româneşti cu mai puțin de 100.000 de locuitori sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.
Luiza Moldovan, 21.09.2023, 16:51
Potrivit unui raport al unei importante firme de consultanță în domeniul imobiliar, livrările de proiecte noi de retail în orașele româneşti cu mai puțin de 100.000 de locuitori sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Retailerii sunt, în continuare, foarte interesați să se extindă. Același raport arată că piaţa de retail a înregistrat un nivel limitat de livrări în primul semestru din 2023, dar a doua jumătate a anului pare foarte activă, cu aproximativ 260.000 de metri pătraţi anunţaţi spre livrare până la finalul anului, majoritatea în oraşe mici şi mijlocii.
Analizând structura consumului, după ani de inflaţie ridicată, consumatorii încep să devină mai prudenţi şi să se orienteze mai mult către achiziţii cu un raport bun calitate-preţ. Consultanţii companiei consideră că nu va scădea neapărat consumul din punct de vedere al volumului de produse achiziţionate, însă consumatorii se vor reorienta spre preţuri mai mici.
Costurile de construcţie încep să se stabilizeze, pe măsură ce scăderea preţurilor la materiale se face în sfârşit simţită, iar acest lucru va sprijini şi mai mult valul de expansiune a retailului din ultimii ani. Cel puţin până în 2024, stocul de proiecte anunţate pare destul de solid, majoritatea fiind parcuri de retail, dar sunt anunţate şi proiecte mai mari, care urmează fie să fie livrate, fie să înceapă lucrările de construcţie în curând, arată studiul citat. În perspectivă, majoritatea noilor proiecte aşteptate în următoarea perioadă vor fi în oraşele unde nu există alte centre de retail sau în noile suburbii ale oraşelor mari, în zone cu un număr mare de locuitori sau cu o putere de cumpărare ridicată.
O schimbare a generaţiilor ar putea influenţa, de asemenea: Generaţia Z, crescută în lumea digitală şi cu o atitudine mai conştientă faţă de consum şi ecologie şi cu un mod mai atent de a cheltui îşi va spune cuvântul din ce în ce mai mult. De asemenea, consultanţii se aşteaptă ca salariile în România să continue tendinţa ascendentă într-un ritm mai rapid decât media UE în următorul deceniu, ceea ce va duce probabil la un consum mai mare şi la o preferinţă crescută pentru bunurile de lux, care s-ar putea apropia de 90% din media UE, de la sub 80% în prezent.
În context, piaţa de investiţii imobiliare din România a înregistrat o valoare de 168 de milioane de euro, în primul semestru al acestui an, aproape la jumătate comparativ cu nivelul din 2022, relevă datele cuprinse în raportul unei mari companii de profil. Segmentul industrial şi logistic reprezintă aproximativ 36% din total. De asemenea, birourile au atras tranzacţii ce reprezintă 31% din volumul total, în prima jumătate a anului 2023, în timp ce retailul a generat aproximativ 23% din rulaj, iar hotelurile aproape 11%.