Preţurile terenurilor
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014.
Florin Orban, 11.10.2013, 10:03
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, de la această dată, persoanele fizice din străinătate pot achiziţiona suprafeţe de teren în ţara noastră. Până atunci, acest lucru poate fi făcut doar de către cetăţenii străini acţionari ai unor societăţi comerciale cu sediul în România sau de către cetăţenii străini care au reşedinţa în ţara noastră. Potrivit unui proiect de lege, persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi, pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din Uniunea Europeană vor trebui să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să dovedescă faptul că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat cel puţin 5 ani în acest sector. După aprobarea proiectului de lege, în România va fi înfiinţată Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, finanţată din surse proprii şi bugetare, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Autoritatea va asigura publicarea ofertelor de vânzare-cumpărare pe site-ul propriu, va verifica îndeplinirea condiţiilor legale de vânzare-cumpărare de către potenţialul cumpărător, va emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă. Totodată, autoritatea va înfiinţa, gestiona şi administa o bază de date a terenurilor agricole din România situate în extravilan.
În medie, în România, un hectar de pământ agricol se vinde cu 2.000 – 2.500 de euro, cu mult mai ieftin decât media europeană, de 15.000 de euro. Unele terenuri agricole din România pot ajunge, însă, şi la preţul de 5.000 de euro pentru un hectar.
În ceea ce priveşte terenurile intravilane din Bucureşti, cele cu suprafeţe de 500 – 600 de metri pătraţi din zone foarte bune ale capitalei României sunt cele mai căutate de către investitori. Aceste terenuri au în general autorizaţii de construcţie, iar preţurile de tranzacţionare sunt de 1.500 – 2.000 de euro pe metru pătrat. În prezent, preţurile la care sunt scoase la vânzare terenurile în Bucureşti variază de la 400 – 500 de euro pe metru pătrat în zonele Timpuri Noi, Lujerului şi Bucureştii Noi, la 500 – 600 de euro în zona Progresului şi la 900 – 1.100 de euro pe metru pătrat în zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu.
Vă amintim şi că Legea actualizată şi republicată a notarilor publici şi a activităţii notariale aduce noutăţi importante, iar una dintre acestea este faptul că actul autentic încheiat la notar se întocmeşte într-un singur exemplar original, care este păstrat în arhiva notarului public, iar părţile implicate în actul de vânzare – cumpărare primesc câte un duplicat care are forţa probantă prevăzută de lege, ca şi originalul actului.