Preţul terenurilor agricole
Valoarea medie a unui hectar este de 2.000 de euro. Experţii din acest sector consideră că în următorii ani am putea vedea creşteri substanţiale în toate zonele cu potenţial.
România Internațional, 20.09.2019, 13:25
În România, pretul terenului agricol variază în funcţie de zonă. În sud şi sud-vestul ţării, în zone cu potenţial agricol ridicat, în ultimii ani, preţurile au fost pe un trend ascendent. In schimb, în zonele din Moldova, unde terenurile nu sunt comasate iar investiţiile sunt reduse, preţul terenurilor agricole rămâne în continuare la cel mai mic nivel din România. Conform Eurostat, preţul terenurilor agricole în România este sub media preţului terenurilor agricole din ţările din vestul Europei, unde un hectar de pământ se vinde cu peste 15 mii de euro, ajungând chiar la 60 de mii de euro.
La noi, valoarea medie a unui hectar este de 2.000 de euro. Experţii din acest sector consideră că în următorii ani am putea vedea creşteri substanţiale în toate zonele cu potenţial. De exemplu, în acest an, s-a ajuns la 10.000 de euro/hectar. România are peste 15 milioane de hectare de teren arabil, iar străinii lucrează 422.000 de ha, aproximativ 5% din suprafața totală, susţine Ministerului Agriculturii. Cei mai mulţi sunt italieni, germani, francezi şi austrieci.
În prezent, autorităţile din România au în lucru un proiect legislativ cu modificări la cumpărarea terenurilor agricole. Printre noile măsuri se numără şi condiţionarea vânzării doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tinerii fermieri, fiind însă interzisă revânzarea terenului pentru o anumită perioadă.
De asemenea, şi ordinea de preempţiune la cumpararea terenurilor agricole va fi schimbată. Vor avea prioritate coproprietari şi rude până la gradul I, apoi arendaşi, urmaţi de statul roman (prin Agenţia Domeniilor Statului) şi de proprietarii de terenuri agricole vecini. Dar, înainte de încheierea contractului de vânzare – cumpărare, cei care vor să vândă terenul trebuie să aducă la cunoştinţa preemptorilor intenţia lor prin publicarea unei oferte de vânzare detaliată ce se afişează la Primăria unităţii administrativ teritoriale în cadrul căreia este amplasat terenul. Cei care cumpără teren agricol sunt obligaţi ca timp de 15 ani să nu revândă terenul decât doar statului român.
Noua lege mai prevede ca persoanele fizice să aibă reşedinţa sau domiciliul, pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vânzare şi să desfăşoare activităţii agricole pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul oferit spre vănzare cu cel puţin cinci ani anteriori anului de publicare a ofertei de vânzare a terenului.
În cazul persoanele juridice, acestea trebuie să aibă sediul social şi/sau sediul secundar situat pe teritoriul naţional stabilit pe o perioadă de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare; să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării acestei oferte. Vor putea cumpăra terenuri arabile doar societăţile comerciale care au în obiectul de activitate cel puţin 75% activităţi derulate în agricultură.