Preţul locuinţelor, în creştere
Există riscul ca prețul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piață, dar și a scumpirii materialelor de construcții.
Luiza Moldovan, 21.05.2021, 17:51
Există riscul ca prețul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piață, dar și a scumpirii materialelor de construcții. Este estimarea făcută de Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții. Potrivit lui Erbașu, mulți dezvoltatori imobiliari vor dori să investească în loc să-și țină banii în bancă pentru o dobândă de 0-1%, iar acest lucru va fi și cel care va regla prețurile. El estimează că scumpirea materialelor de construcții va duce automat la o creștere a prețurilor, mai ales că și forța de muncă e tot mai scumpă.
Erbaşu a arătat că, în contextul în care materialele de construcţii s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare doar din profitul lor. În România, acum 2-3 ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat, fără TVA. Acum deja s-a depăşit în România 600 de euro pe metru pătrat, a continuat reprezentantul constructorilor. Potrivit acestuia, în Polonia nu există un preț mai mic de 1.000 de euro pe metrul pătrat, iar în Belgia s-a depășit 2.000 de euro. Erbașu e de părere că, totuşi, profiturile investitorilor vor scădea şi vor deveni rezonabile, lucru de înțeles pe o piață în care cresc costurile materialelor de construcție, dar şi costurile cu forţa de muncă.
În Europa, prețurile apartamentelor oferite spre vânzare au crescut în 2020. Cel mai mare salt a fost în Rusia, care a înregistrat o creștere cu 16% a prețurilor la apartamente, în timp de în România, majorarea a fost de 5%. Acestea sunt rezultatele analizei realizate de o platformă online de anunțuri imobiliare. Potrivit acestor date, în privința chiriilor pentru apartamente, bunăoară, se înregistrează scăderi continue. Cea mai importantă scădere e înregistrată în Portugalia și Bulgaria (-11%), urmată de Polonia (-5%) și România (-3%). În paralel, chiriile pentru acelaşi tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.
Potrivit sursei citate, casele oferite spre vânzare au avut preţuri mai mari în Europa, cu o singură excepţie, şi preţuri mai mici în America Latină şi Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cea mai mare creştere a fost înregistrată în Ucraina (36%) şi Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creştere de 9%, între primul şi ultimul trimestru al anului 2020. Singura ţară europeană în care preţurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%). În privinţa caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a înregistrat o scădere de 30%, respectiv 26% în cazurile Ucrainei şi Bulgariei, şi creştere cu 28% în Rusia. În România s-a înregistrat o scădere de 6%. Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al preţurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România şi 12% în Polonia.