Plaje mai mari la Marea Neagră
Compania «Apele Române Dobrogea-Litoral» a predat operatorilor economici 300 de sectoare de plajă la Marea Neagră pe care a efectuat operaţiuni de colectare a deşeurilor, lucrări de nivelare şi afânare, precum şi de curăţare a liniei ţărmului de alge.
Luiza Moldovan, 07.05.2021, 10:43
Compania «Apele Române Dobrogea-Litoral» a predat operatorilor economici 300 de sectoare de plajă la Marea Neagră pe care a efectuat operaţiuni de colectare a deşeurilor, lucrări de nivelare şi afânare, precum şi de curăţare a liniei ţărmului de alge. Rezultatele sunt semnificative: 2.000 de tone de nisip care a fost reintegrat în profilul plajei și depus în zonele deficitare.
De asemenea, plaja din staţiunea cea mai frecventată de pe litoral, Mamaia, a fost lărgită. Este un proiect amplu, care a început anul trecut, după sezonul estival, în valoare de 750 de milioane de euro. În proiect mai sunt cuprinse faleza Constanței, în zona Cazinoului, Agigea, Eforie, Costinești, Năvodari, Olimp, Jupiter-Neptun, Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai. Diferența este vizibilă, deocamdată în Mamaia. Turiștii vor găsi în unele locuri plaje chiar și cu 150 de metri mai late, față de 20, câți măsurau în vară.
Până în 2023, litoralul va creşte cu peste 200 de hectare de nisip, adăugate pe o lungime de coastă de 30 de kilometri. Administraţia Naţională Apele Române derulează faza a doua a unui proiect cu finanţare europeană care vizează reducerea eroziunii costiere.
Astfel, nisip adus din largul mării va fi aşezat în zonele expuse eroziunii, lucrările începând la Năvodari şi Mamaia, în staţiunile din nordul litoralului. Totodata, va fi plantată iarbă marină pe o suprafaţă de aproape de 800.000 de metri pătraţi, pentru protejarea biodiversităţii apei Mării Negre şi creşterea calităţii acesteia. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.
În unele zone vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau pierdere a habitatelor şi în dezvoltarea biodiversităţii marine. În afara lucrărilor de înnisipare a plajelor, vor fi realizate şi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor, precum şi lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de faza I a proiectului, în această etapă un rol important îl au lucrările de stimulare şi refacere a ecosistemului marin.
Litoralul Mării Negre este una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor. Cu o lungime totală de 245 de kilometri, se întinde din nord, de la graniţa cu Ucraina, până în sud, la graniţa cu Bulgaria. Pe mai mult de jumătate din lungime (163 de kilometri), din extremitatea nordică până aproape de Năvodari, litoralul românesc este dominat de Delta Dunării şi lacurile de coastă. Începând din zona Capului Midia (Năvodari) şi până la Vama Veche (la graniţa cu Bulgaria), plajele cu nisip fin, orientate spre est, stăpânesc litoralul românesc. Această porţiune de litoral are o lungime de 82 de kilometri şi reprezintă zona cea mai frecventată de turişti.