Piaţa investiţiilor imobiliare din România
Volumul total al investiţiilor imobiliare în România ar putea depăşi un miliard de euro în 2022, având în vedere nivelul ridicat de activitate pe piaţa de profil în prima parte a acestui an.
Luiza Moldovan, 13.05.2022, 15:57
Volumul total al investiţiilor imobiliare în România ar putea depăşi un miliard de euro în 2022, având în vedere nivelul ridicat de activitate pe piaţa de profil în prima parte a acestui an. Este concluzia unei cunoscute companii de consultanță imobiliară, care mai spune că un număr mic de tranzacţii de mare anvergură, în stadii destul de avansate, despre care consultanţii prevăd că se vor încheia în 2022, pot genera un volum de peste 600 de milioane de euro. Totuşi, războiul din Ucraina, de la graniţele României, a început să afecteze într-o oarecare măsură economia locală, prin anumite întârzieri sau îngrijorări ale investitorilor, fiind un factor major care ar putea deraia activitatea în 2022.
În contextul provocărilor geopolitice şi legate de sănătate, perspectivele economice globale sunt foarte incerte. Războiul din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, pe lângă pandemie şi obiectivele în domeniul ESG (Guvernanța de mediu, socială și corporativă), vor avea un impact asupra pieţelor imobiliare în ceea ce priveşte oferta, cererea şi accesibilitatea. În consecinţă, este dificil de spus cum va fi afectată economia românească şi, în special, sectorul imobiliar în viitor. Contextul inflaţiei în creştere în multe state şi înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA ar putea avea un impact asupra activităţii locale, întârziind unele dintre schimbările pozitive la care ne aşteptăm, avertizează specialişti.
În ansamblu, 2021 a fost un an decent pentru Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte activitatea pieţei de investiţii. Volumul global a crescut cu 6% față de 2020, la 11,7 miliarde de euro, dar totuşi cu circa 20% sub 2019. Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând anul trecut 57% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est. În ceea ce priveşte tranzacţiile, spaţiile industriale şi logistice au dominat la nivelul întregii regiuni în 2021, cu o pondere de 38% din volumul total de investiţii, urmate de sectorul birourilor (35%) şi de sectoare mai problematic, e precum retailul şi industria ospitalităţii (17%). Similar cu 2020, piaţa românească de investiţii a înregistrat anul trecut tranzacţii de aproape 900 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 8% din volumul total de investiţii de 11,7 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari 6 ţări din Europa de Est.
În 2021 și retailul a dus-o mai bine. Tranzacțiile au înregistrat 170 de milioane de euro, o creştere semnificativă faţă de 2020, un volum nici la jumătate, însă, față de 2013 și 2018, când au avut loc cele mai importante tranzacții mari cu proprietăți comerciale. Interesul investitorilor pentru acest tip de tranzacții a crescut și se concentrează pe parcurile de retail sau galeriile comerciale, centrele comerciale din orașele mai mici care au nevoie de repoziționare și spații închiriate unor supermarketuri sau magazine de tip DIY (do-it-yourself).