Piaţa imobiliară
Apartamentele scoase la vânzare în România s-au ieftinit, în primele opt luni ale acestui an, cu 6,95%, de la 978 de euro pe metru pătrat util la 910 euro pe metrul pătrat util, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro.
Florin Orban, 04.10.2013, 10:19
Apartamentele scoase la vânzare în România s-au ieftinit, în primele opt luni ale acestui an, cu 6,95%, de la 978 de euro pe metru pătrat util la 910 euro pe metrul pătrat util, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro. Spre comparaţie, în 2012, a fost consemnată o scădere anuală de 1,3%, iar în 2011 declinul a fost de 4%. Deşi valabilă la nivel naţional, în marile oraşe există abateri de la tendinţa de scădere a preţurilor. Astfel, în Timişoara sau Constanţa, preţurile cerute de proprietari sunt mai mari decât la începutul anului. Interesant este însă că, cel puţin în luna august, chiar înainte de venirea toamnei, preţurile au revenit pe minus în majoritatea cazurilor.
Capitala se situează pe primul loc în topul reducerilor consemnate de la începutul anului încoace în marile oraşe, conform Imobiliare.ro. Astfel, apartamentele scoase la vânzare în Bucureşti s-au ieftinit cu 7,38% în primele opt luni, de la 1.138, la 1.054 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vânzare în Braşov se situează acum la 814 euro/metru pătrat, în scădere cu 5% faţă de nivelul înregistrat la începutul lui 2013. La polul opus, Timişoara a înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în primele opt luni din 2013, un plus de 2,16%, de la 785, la 802 euro/metru pătrat. Tot pe lista scumpirilor se înscrie şi Constanţa, cu un avans de 1,51% în primele opt luni din 2013, de la 856, la 869 euro/metru pătrat. Iar Cluj – Napoca s-a înscris pe un trend general ascendent al preţurilor în acest an, cu un plus de 0,89% până în august, de la 896, la 904 euro/metru pătrat.
Să notăm şi că Legea actualizată şi republicată a notarilor publici şi a activităţii notariale aduce noutăţi importante, iar una dintre acestea este faptul că actul autentic încheiat la notar se întocmeşte într-un singur exemplar original, care este păstrat în arhiva notarului public, iar părţile implicate în actul de vânzare – cumpărare primesc câte un duplicat. Exemplarul original al înscrisului autentificat, împreună cu anexele care fac parte integrantă din acest înscris, sunt semnate în faţa notarului public de către părţi sau de către reprezentanţii lor şi, după caz, de cei chemaţi a încuviinţa actele pe care părţile le întocmesc, de martorii-asistenţi, atunci când este cerută prezenţa lor, şi, după caz, de cel care a redactat înscrisul. Iar duplicatul actului notarial are forţa probantă prevăzută de lege, ca şi originalul actului.