Parcări municipale în Bucureşti
Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit anul acesta să atingă ţinta în ceea ce priveşte parcările publice, fiind înfiinţate 30.000 de noi locuri de parcare şi încearcă anul viitor să înfiinţeze încă 50.000 de locuri de parcare.
Eugen Cojocariu, 26.10.2023, 09:17
Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit anul acesta să atingă ţinta în ceea ce priveşte parcările publice, fiind înfiinţate 30.000 de noi locuri de parcare şi încearcă anul viitor să înfiinţeze încă 50.000 de locuri de parcare. Până la sfârşitul acestui an, Primăria va începe să implementeze şi sistemul de parcometre de ultimă generaţie, fiind contractate 300 de bucăţi. Totodată Primăria, prin Compania Municipală de Parking, a investit în maşini care monitorizează dacă s-a parcat regulamentar.
Parcarea pe locurile administrate de municipalitate, marcate cu vopsea de culoare albastră, costă 5 lei pe oră, de luni până duminică în intervalul. 08.00-20.00. Un abonament costă 30 de lei pe zi sau 500 de lei pe lună. Pentru riverani parcarea costă 50 de lei pe lună, 500 de lei pe an.
Plata parcării în București poate fi realizată în numerar către personalul autorizat, în parcajele unde acesta este prezent; cu cardul bancar prin intermediul aplicațiilor pentru mobil Parking București, AmParcat.ro sau qport.app; prin SMS la numărul 7458 (printr-un SMS se pot plăti maxim 4 ore, apoi trebuie abonament); prin intermediul aplicației Parking București și al paginii abonamente.cmpb.ro, prin care pot fi achiziționate abonamente pentru o zi sau o lună.
Compania Municipală Parking a lansat o nouă versiune a aplicaţiei de plată a parcărilor administrate de Primăria Capitalei. Noua versiune permite plata parcării fără cont, achitarea în avans a taxei şi plata simultană pentru mai multe maşini şi conţine o hartă interactivă a oraşului care îi ajută pe utilizatori să identifice cele mai convenabile locuri de parcare în funcţie de locul în care se află, precum şi disponibilitatea acestora. Noua versiune a aplicaţiei poate fi descărcată de pe AppStore şi Google Store.
Municipalitatea vrea să descurajeze mersul la serviciu cu maşina şi există proiecte, printre care inclusiv Trenul Metropolitan, în ideea în care cei care locuiesc în judeţul Ilfov, din preajma Bucureştiului, să poată ajunge la Gara de Nord foarte repede şi de acolo să poată lua un alt mijloc de transport până la serviciu.
În ceea ce priveşte transportul public, Primăria Capitalei este în plin proces de schimbare a flotei auto a STB, fiind contractate 100 de autobuze electrice care vor veni până la finalul anului. Totodată, pentru 2024 sunt aşteptate 100 de troleibuze, ce vor fi livrate începând din ianuarie. Alte 22 de troleibuze şi 250 de tramvaie vor fi achiziţionate cu fonduri europene. Pe partea de staţii de încărcare a maşinilor electrice, Primăria are în plan instalarea a aproape 350 de staţii la nivel de Bucureşti.