Noutăţi şi modernizări în transportul aerian
Compania aeriană LOT Polish Airlines a inaugurat oficial legătura aeriană directă între Varșovia şi Oradea.
Eugen Cojocariu, 20.06.2024, 11:16
Compania aeriană LOT Polish Airlines a inaugurat oficial legătura aeriană directă între Varșovia şi Oradea. Noua rută ar putea aduce beneficii pentru regiune, facilitând călătoriile de afaceri și turistice către capitala Poloniei și, de aici, spre alte destinații internaționale. LOT va opera 4 zboruri săptămânale pe ruta Varșovia- Oradea și retur luni, miercuri, vineri și sâmbătă.
Recent, Aeroportul Internaţional Oradea a fost extins cu un nou terminal. Suprafața a fost extinsă la 12.500 de metri pătrați, iar capacitatea de procesare a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră. Au fost introduse sisteme digitalizate pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor lor și s-a implementat un sistem inteligent de management al clădirii. În plus, a fost extinsă platforma de parcare la 320 de locuri.
Pe de altă parte, compania aeriană Azerbaijan Airlines a inaugurat ruta Baku – Bucureşti – Baku. Frecvenţa este de două zboruri pe săptămână, luni şi joi, durata unei călătorii fiind de 3 ore.
În context, operatorul irlandez low-cost Ryanair, care operează pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, oferă 5 rute noi în programul de vară 2024 de pe aeroportul Otopeni Bucureşti. De asemenea, operatorul irlandez măreşte şi frecvenţa rutelor operate din Bucureşti şi Cluj.
Ryanair va opera în total 44 de rute dinspre şi înspre România în vara 2024, dintre care 35 de rute din şi către Bucureşti, unde compania are două avioane alocate. Rutele noi sunt din Bucureşti spre Malaga (5 frecvenţe săptămânal), Paris Beauvais (7 frecvenţe săptămânal), Skiathos (Grecia, două frecvenţe săptămânal), Leeds (3 frecvenţe săptămânal), Tirana (Albania, 5 frecvenţe săptămânale).
Din Bucureşti a crescut cu 4 numărul zborurilor săptămânale spre Milano-Bergamo, cu 3 zboruri spre Dublin (Irlanda), cu câte două zboruri săptămânal spre oraşele italiene Bologna şi Pescara (Italia), cu un zbor spre Roma Ciampino şi tot cu un zbor spre Edinburgh. Din Cluj a crescut frecvenţa de zbor spre Milano-Bergamo (cu 3 zboruri pe săptămână), tot cu 3 zboruri spre Paris Beauvais, cu două zboruri spre Dublin şi un zbor spre Charleroi (Belgia).
Ca o noutate, Aeroportul Internaţional International „Avram Iancu” Cluj-Napoca are un nou terminal plecări, care permite reconfigurarea fluxurilor Schengen şi non-Schengen. Extinderea permite creşterea capacităţii la 4,5 milioane de pasageri pe an.
Proiectul a inclus extinderea terminalului plecari cu 7.200 de metri pătrați, realizarea fluxurilor pentru destinaţiile Schengen şi non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultima generatie si extinderea platformei de staţionare a aeronavelor cu circa 9.000 de metri pătraţi.
Investiţia a însemnat şi crearea a două noi porţi de îmbarcare pentru zboruri externe şi o poartă pentru cele interne.