Noutăţi de la aeroporturi
Aeroportul Internaţional «Aurel Vlaicu» Băneasa s-a redeschis după o perioadă de nouă ani, în care a fost închis pentru modernizare.
Luiza Moldovan, 12.08.2022, 17:20
Aeroportul Internaţional «Aurel Vlaicu» Băneasa s-a redeschis după o perioadă de nouă ani, în care a fost închis pentru modernizare. Oficialii aeroportului de la Bucureşti promit că formalitățile vor dura sub o oră, spre deosebire de cele de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni, unde pasagerii trebuie să vină cu cel puțin două ore înainte de îmbarcare. Aeroportul Băneasa a fost inaugurat în 1920, însă istoria sa începe la 1 august 1912, când Liga Aeriana Română, condusă de principele George Valentin Bibescu, înfiinţează, la Băneasa, o şcoală de pilotaj pentru piloţi militari. Aeroportul Băneasa a împlinit, aşadar, 110 ani de la înființare. Aeroportul Aurel Vlaicu este considerat al treilea cel mai vechi aeroport din lume încă funcțional.
Compania Națională Aeroporturi București a anunţat reluarea zborurilor comerciale din luna august. Trei firme de transport aerian și-au anunțat intenția de a opera curse pe Băneasa: Ryanair caută soluții pentru a-și crește baza de aeronave din România. Air Connect, care momentan este autorizată numai pe Otopeni, va opera curse de scurtă distanță. O altă companie este Fly One, din Republica Moldova, care va opera curse tip charter, Băneasa – Chișinău.
O știre foarte bună vine acum din Cluj-Napoca, nord-vestul României. Aeroportul internaţional Avram Iancu a devenit recent primul din țară și este unul dintre puținele din Europa în care călătorii nu mai trebuie să scoată pentru controlul de securitate lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână, pentru că au fost cumpărate echipamente de scanare performante, cu o capacitate avansată şi rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate.
Pasagerii pot să îşi ducă apă şi suc şi să nu le mai cumpere din aeroport. Totodată, au fost achiziţionate echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor, a declarat directorul general al aeroportului clujean. Această realizare a fost posibilă în urma cooperării dintre aeroportul clujean, Brigada Antitero a Serviciului Român de Informaţii, care asigură controlul de securitate, şi Autoritatea Aeronautică Română.
Echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene nerambursabile și bani de la bugetul de stat. De asemenea, aeroportul clujean a achiziţionat echipamente de ultimă generaţie pentru situaţii de urgenţă, cu fonduri nerambursabile. Este vorba de două autospeciale pentru stingerea incendiilor, tărgi pat, costume cu folie de aluminiu şi defibrilatoare.