Noi tarife pentru transportul în comun
Preţul unei călătorii cu metroul sau cu transportul în comun de suprafaţă este de 3 lei de la 1 august.
Luiza Moldovan, 30.07.2021, 15:06
Societatea de Transport București oferă turiştilor linia de autobuz 442, care face legătura între Bucureşti şi Therme București, centru de SPA și wellbeing, aflat la 10 minute de mers cu maşina de Capitală. Therme București este cel mai mare complex de relaxare, wellness și entertainment cu ape termale din Europa, este deschis tot timpul anului şi oferă numeroase piscine cu apă termală indoor și outdoor, dar şi saune, jacuzzi şi tobogane acvatice.
Pe de altă parte, transportul în comun este mai scump în Bucureşti şi împrejurimi de la 1 august 2021. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov a modificat sistemul de transport din regiune şi a decis eliminarea diferenţelor dintre liniile urbane, cele regionale şi cele expres. Toate liniile devin, de la 1 august, de tip metropolitan, şi funcţionează sub o politică tarifară unică, integrată cu cea a metroului. Asociaţia menţionată este prima organizaţie regională constituită sub forma unei structuri de cooperare a celor 42 de autorităţi publice locale din regiune, cu mandat din partea acestora pentru înfiinţarea, organizarea, exploatarea serviciului de transport public de călători pe toată aria de competenţă.
Preţul unei călătorii cu metroul sau cu transportul în comun de suprafaţă este de 3 lei (circa 60 de eurocenţi) de la 1 august, iar un bilet comun transport terestru (STB) + metrou (Metrorex) costă 5 lei (circa un euro). Până acum, biletul pentru transportul de suprafaţă costa 1,30 lei (circa 26 de eurocenţi), iar biletul de metro 2,5 lei (circa 50 de eurocenţi). Ca o noutate, biletul comun în valoare de 5 lei permite acum o călătorie cu metroul şi 90 de minute de călătorie în reţeaua de suprafaţă.
Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei (circa 1,6 euro), abonamentul comun STB/Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei (circa 2,8 euro), iar pentru 72 de ore 35 de lei (circa 7 euro). Noutatea la abonamentele de 24 şi 72 de ore este că vor fi valabile 24 sau 72 de ore de la momentul emiterii. De asemenea, vor exista abonamente de o lună, 6 luni şi 12 luni. Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.
Prin eliminarea diferenţelor dintre liniile urbane şi regionale, călătoria cu autobuze ale liniilor regionale, care era restricţionată la limita administrativă a Capitalei, poate fi continuată până în centrul oraşului, în toată reţeaua de transport, cu un singur bilet. Totodată, introducerea conceptului de călătorie orară oferă posibilitatea transbordărilor multiple în acelaşi interval de timp, cu utilizarea unui singur bilet. Integrarea cu metroul aduce avantajul că, în acelaşi interval orar, călătorul poate schimba modul de transport de suprafaţă cu cel subteran, fără costuri suplimentare.