Noi rute aeriene pentru această vară
În România au fost anunțate noi rute aeriene pentru sezonul estival 2023.
Luiza Moldovan, 13.07.2023, 15:40
În România au fost anunțate noi rute aeriene pentru sezonul estival 2023. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa are noi zboruri interne operate de compania aeriană regională românească AirConnect. Rutele disponibile sunt Constanţa – Timişoara și Constanţa – Cluj, în zilele de joi și duminică. Aceste zboruri vor fi disponibile până pe 17 septembrie.
De asemenea, AirConnect se mută de pe principalul aeroport românesc, Henri Coandă Otopeni, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu, de unde va opera zboruri regulate de la 24 iulie 2023. Această mutare va permite pasagerilor să aibă acces la un terminal modernizat de curând, situat la doar câteva minute de centrul orașului. Compania operează deja zboruri din Bucureşti către Budapesta, dar şi către destinaţii interne (Baia Mare – nord, Sibiu – centru, Suceava – nord, Târgu Mureș – centru), din Constanţa către Cluj-Napoca și Timişoara, și în code-share din Bucureşti și Bacău către Roma.
Începând cu luna septembrie, compania low-cost Wizz Air reintroduce două rute către Antalya din Bucureşti și Cluj-Napoca. Zborurile din Bucureşti vor fi operate luni și vineri, de la 1 septembrie, iar cele din Cluj-Napoca vor începe pe 3 septembrie, cu zboruri programate în fiecare joi și duminică.
Cel mai aglomerat este Aeroportul Otopeni din București, cu 72,5% din numărul total al călătorilor, urmat de aeroporturile din Iași (peste 8% din călători) și Cluj (aproape 8%), cele 3 fiind printre cele mai importante noduri de trafic aerian din țară şi oferind o varietate de destinații internaționale. Aeroporturi precum Suceava, Craiova, Bacău, Sibiu, Oradea, Baia Mare, Constanţa, Târgu Mureș și Satu Mare, înregistrează un procent mai mic din numărul total de călători. Ca tendinţă, românii folosesc din ce în ce mai mult aeroporturile mai mici din ţară. Principalele destinații spre care se zboară din România sunt Londra, Roma, Milano, Bruxelles, Paris, Dublin, Veneţi, Frankfurt, datorită comunităților numeroase de români din aceste zone.
În ceea ce priveşte preţurile pentru biletele de avion care au plecare de pe aeroporturile din România, zborurile din Cluj sunt cele mai scumpe. La polul opus se află Bucureştiul, cu zborurile de pe Otopeni. Faptul că aeroporturile mai mici au preţuri mai mari decât aeroportul din Bucureşti poate fi explicat de principiul cererii şi al ofertei. Multe dintre aeroporturile mici nu generează suficient trafic pentru a susţine un număr mare de angajaţi sau pentru a umple avioane mari de mai multe ori pe zi şi nici nu atrag companiile aeriene low-cost, care zboară către destinaţii alese de un număr mare de călători.