Noi reguli privind transportul lichidelor în bagajele de mână
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a anunțat că, începând de la 1 septembrie 2024, s-au instituit restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor care depășesc 100 de mililitri din bagajele de cabină.
Eugen Cojocariu, 05.09.2024, 13:30
Autoritatea Aeronautică Civilă Română a anunțat că, începând de la 1 septembrie 2024, s-au instituit restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor care depășesc 100 de mililitri din bagajele de cabină. Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână s-au înăsprit din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană începând de la 1 septembrie. De la această dată, pasagerii curselor aeriene pot transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente cu volum maxim de 100 de mililitri.
De la 1 septembrie, la toate aeroporturile din statele UE care folosesc sisteme de detectare a explozibililor pentru bagajele de cabină – EDSCB (Explosive Detection Systems for Cabin Baggage) de standard C3, s-au instituit măsuri temporare în ceea ce priveşte controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor şi gelurilor. Regulile privind transportul lichidelor, introduse în 2006, fuseseră relaxate pe unele aeroporturi dacă bagajul putea fi controlat cu scanere de tomografie computerizată (TC), care utilizează o tehnologie dezvoltată în scop medical şi pot desena rapid o imagine tridimensională a conţinutului unui bagaj. Oficiali UE au formulat îndoieli cu privire la fiabilitatea noilor scanere TC pentru bagaje.
Din 1 septembrie, în bagajul de mână sunt permise doar lichidele (aerosoli, băuturi, pastă de dinți, creme sau geluri cosmetice) în recipiente de maxim 100 ml sau mai puțin, au anunţat Aeroporturile Internaţionale «Avram Iancu», din Cluj-Napoca , « Traian Vuia », din Timişoara şi Aerportul Internaţional Sibiu. Recipientele de maxim 100 de mililitri nu mai trebuie să fie introduse în pungă de plastic resigilabilă și cu capacitate de maxim un litru. Recipientele vor fi prezentate separat de bagajul de mână la controlul de securitate.
Medicamentele și produsele dietetice speciale sunt permise în bagajul de mână chiar și în situațiile în care depășesc limita de 100 de mililitri, de exemplu mâncare sau băutură pentru copii. Recipientele de lichide mai mari de 100 de mililitri, chiar dacă sunt doar parțial pline, sunt strict interzise în bagajul de mână. Recipientele cu lichide mai mari de 100 de mililitri vor fi depuse în containere special dedicate și nu pot fi recuperate.
Nu este necesară scoaterea computerelor portabile sau a altor dispozitive electronice din bagajul de mână în timpul controlului de securitate. Ca şi până acum, orice obiecte ascuțite care ar putea fi folosite ca arme nu sunt permise în cabina aeronavei. Substanțele explozive, obiectele inflamabile (cum sunt artificiile sau vopseaua spray cu aerosoli), și alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii sunt interzise pe zboruri. Nu sunt permise arme de niciun fel la bordul aeronavei.