Noi destinaţii aeriene
Mai multe aeroporturi din România au anunțat operarea a noi curse către orașe din Europa și Arabia Saudită.
Luiza Moldovan, 08.09.2022, 15:56
Wizz Air, companie aeriană low-cost, își extinde activitatea în România prin completarea flotei proprii cu o aeronavă nouă la baza sa din Iași. Aeronava va opera pe trei rute noi – Memmingen (Germania), Basel-Mullhouse (Elveția) și Copenhaga (Danemarca). Noua aeronavă se va alătura flotei în luna decembrie. Wizz Air va mai avea două rute noi din România, de pe Aeroportul Henri Coandă București, către Arabia Saudită. Compania va opera zboruri începând cu 10 ianuarie 2023 spre Riad (în sezonul de iarnă în zilele de luni şi joi, iar în sezonul de vară în fiecare luni şi vineri), respectiv spre Jeddah în fiecare marți și sâmbătă, Aceste noi rute fac parte dintr-o înțelegere a companiei cu Ministerul Investițiilor al Arabiei Saudite, la inițiativa Ministerului Turismului din această țară, care dorește să îmbunătățească sectorul turistic saudit.
Apropo de rute noi, să adăugăm că Aeroportul Internațional Sibiu va deschide 6 rute noi în perioada următoare, cu ajutor de stat în valoare de peste 2,2 milioane de euro. Vorbim despre o contribuție maximă de peste 370.000 de euro pe rută, pe o perioadă de trei ani, după cum anunță Consiliul Județean. Schema de ajutor de stat va fi valabilă până în decembrie 2025. Numărul maxim al potenţialilor beneficiari ai schemei este de 6, considerând faptul că bugetul schemei a fost estimat luând drept referinţă un număr de 6 rute noi. În prezent, reţeaua de rute de la Aeroportul Internaţional Sibiu cuprinde 18 destinaţii europene directe.
Și Aeroportul din Baia Mare vine cu noutăți – începând cu luna octombrie, compania românească Fly Lili va opera două zboruri de aici către Munchen și Roma. Vorbim de două zboruri săptămânal, care sunt posibile datorită unui ajutor de stat de 740.000 de euro, semnat de această companie cu aeroportul, cu toate obligațiile ce decurg de aici. Oficialii companiei spun că intenționează să parcheze o aeronavă pe aeroportul din Maramureș, folosindu-l ca bază.
Pe de altă parte, Consiliul Județean Arad a renunțat la contractul cu compania aeriană românească low-cost Blue Air, care promitea 14 zboruri săptămânal spre patru destinații, cu un sprijin financiar de 600.000 de euro acordat de autorități și aprobat de Comisia Europeană. Consilierii judeţeni au aprobat încetarea contractului cu Blue Air, invocând că există un punct de vedere al Consiliului Concurenţei conform căruia compania aeriană nu poate beneficia de ajutorul financiar acordat de administraţia judeţeană. În ultimii ani, Aeroportul Arad nu a mai avut curse regulate de pasageri, ci doar curse turistice charter pe timpul verii.