Modificări ale legislaţiei rutiere
Sporirea siguranţei pasagerilor reprezintă principala motivaţie a modificărilor legislaţiei rutiere din România, intrate în vigoare de câteva zile.
Florin Orban, 03.10.2014, 09:25
Sporirea siguranţei pasagerilor reprezintă principala motivaţie a modificărilor legislaţiei rutiere din România, intrate în vigoare de câteva zile. O primă noutate o reprezintă sancţionarea cu până la 450 de lei (cca. 100 de euro) a şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum, anume scaun special pentru copiii în vârstă de până la trei ani sau portul centurii de către copiii în vârstă de până la 12 ani, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehiculului. Totodată, şoferii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Noutăţi au apărut şi în ceea ce priveşte recoltarea probelor biologice. Astfel, acestea vor putea fi recoltate şi în ambulanţe având echipaj cu medic ori în autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Au fost modificate şi condiţiile în care studenţii străini pot obţine permisul de conducere pe teritoriul României. Astfel, dacă înainte aceştia trebuiau să facă dovada faptului că urmează să studieze în România pe o perioadă de cel puţin şase luni, acum ei vor trebui să prezinte documente care să ateste că au studiat deja timp de şase luni în ţara noastră.
În continuare, vă vom prezenta şi alte prevederi ale legislaţiei rutiere din România. Astfel, viteza maximă admisă în localităţi este de 50 de kilometri pe oră. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor pot exista limite de viteză superioare, precizate pe indicatoare, dar nu mai mari de 80 de kilometri pe oră. În afara localităţilor, vitezele maxime admise pentru autoturisme şi motociclete sunt de 130 de km/oră pe autostrăzi, de 100 de km/oră pe şoselele expres şi pe drumurile naţionale europene, iar pe celelalte categorii de drumuri – de 90 de km/oră. Totodată, vitezele maxime admise pentru camioane şi autocare sunt de 110 km/oră pe autostrăzi, de 90 de km/oră pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene şi de 80 de km/oră pe celelalte categorii de drumuri. Potrivit Regulamentului circulaţiei rutiere, viteza de deplasare trebuie redusă la trecerea prin intersecţiile cu circulaţia nedirijată, pe poduri, la trecerile la nivel cu calea ferată prevăzute cu bariere sau semibariere, la trecerea prin dreptul staţiilor de tramvai, în pieţele aglomerate şi la trecerile pentru pietoni. Pietonii au, de altfel, prioritate atunci când sunt angajaţi în traversarea străzilor, prin locurile special amenajate. Iar depăşirile sunt interzise în intersecţiile cu circulaţia nedirijată, pe poduri, la trecerile pentru pietoni, la trecerile la nivel cu calea ferată, în dreptul staţiilor de tramvai fără refugiu, când aceste vehicule de transport în comun sunt oprite, precum şi în orice situaţie în care vizibilitatea este mai mică de 50 de metri. În intersecţii, este valabil principiul priorităţii de dreapta, cu excepţia sensurilor giratorii, unde au prioritate vehiculele care vin din stânga. Să menţionăm, în final, că, în afara localităţilor, este obligatorie circulaţia cu faza de întâlnire aprinsă.