Măsuri pentru lucrătorii străini
Guvernul României a aprobat pentru 2021 un contingent de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă la 100.000 de persoane.
Luiza Moldovan, 18.03.2022, 15:51
Guvernul României a aprobat pentru 2021 un contingent de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă la 100.000 de persoane. Contingentul are rolul de a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum construcţiile de clădiri, de drumuri, în transporturi rutiere, în restaurante, hoteluri, industria de panificaţie şi altele.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în perioada ianuarie-august 2021, erau vacante circa 265.000 de locuri de muncă, peste 50.000 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori. În același timp, a crescut și numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Astfel, în perioada ianuarie-august 2021, peste 6.500 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru peste 83.000 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România, faţă de peste 4.100 firme care au solicitat acelaşi lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeaşi perioadă a lui 2020.
Cetăţenii străini pot fi încadraţi în România numai după ce angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean elveţian sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României.
Pentru detaşarea pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări. Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare. Cetăţenii străini şi europeni pot să viziteze pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări, www.igi.mai.gov.ro, prin intermediul căreia au posibilitatea să se informeze (inclusiv în limbile engleză și franceză) cu privire la prevederile legale, documentele necesare şederii temporare în România.
Pe de altă parte, de la începerea războiului din Ucraina, circa 4.000 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, iar aceştia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Legislaţia a fost modificată astfel încât toţi cetăţenii ucraineni care intră în România şi doresc să se angajeze să o poată face fără niciun fel de aviz sau restricţie, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, mai ales că patronatele româneşti reclamă o lipsă a forţei de muncă.