Locuințele – prețuri și chirii
Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la circa 66.000 de euro în România, în primul trimestru din 2024. Românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanţare.
Eugen Cojocariu, 25.04.2024, 14:54
În acest context, rata medie plătită la bancă este de 400 euro pe lună, egală sau chiar mai mică faţă de o chirie pentru un apartament cu două camere. O cercetare de specialitate arată că bărbaţii sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, dar femeile iau, de cele mai multe ori, decizia finală de achiziţie în familie. Peste 40% dintre persoanele care au accesat un credit pentru locuinţă, în prima parte a anului, au vârste între 31 şi 40 de ani.
De regulă, atunci când aleg un credit, cei mai mulţi români optează pentru un împrumut în moneda naţională, leul, şi pentru o dobândă fixă. Doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea creditelor în lei sunt avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută şi gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci. Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendinţă de scădere, dar se menţin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piaţa să sufere şocurile aferente războiului din Ucraina şi creşterii puternice a inflaţiei.
Luna martie 2024 a adus creşteri de preț pe piaţa rezidenţială. Astfel, preţul mediu solicitat de către proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns la 1.580 euro pe metrul pătrat util, la nivel naţional. În plus, s-a înregistrat un nou record pe ţară înregistrat în Cluj-Napoca, cel mai scump oraş pentru cumpărători, cu un tarif de 2.704 euro pe metrul pătrat util, cu aproape 11% peste nivelul din martie 2023. Capitala României ajunge la o medie de 1.700 pe metrul pătrat util, iar în Braşov preţul mediu solicitat pentru apartamente s-a majorat cu 3% într-o lună, până la 1.870 euro pe metrul pătrat util. Majorări similare s-au constatat, faţă de februarie, în Iaşi, în timp ce în Constanţa piaţa aproape a stagnat.
Comparativ, preţurile la locuinţe în Uniunea Europeană au scăzut cu 0,3% în trimestrul 4 din 2023, faţă de precedentele 3 luni, în timp ce chiriile şi-au continuat traiectoria ascendentă, înregistrând o creştere de 0,6%, conform Eurostat. În ritm anual, preţurile locuinţelor şi chiriile în cele 27 de state membre ale UE şi-au continuat creşterea în ultimele 3 luni din 2023, urcând cu 0,2% şi, respectiv, 3%. Între 2010 şi trimestrul patru din 2023, preţurile locuinţelor au crescut cu 48%, iar chiriile cu 23% în Uniunea Europeană. În România, creşterea a fost de peste 25%, atât la cumpărarea, cât şi la închirierea locuinţelor.