Locuinţele din Ilfov, preferat în detrimentul Bucureştiului
Tot mai mulţi cumpărători preferă locuinţele din Ilfov, în detrimentul Capitalei României, conform analizei unei companii de servicii imobiliare.
Eugen Cojocariu, 07.03.2024, 15:40
Tot mai mulţi cumpărători preferă locuinţele din Ilfov, în detrimentul Capitalei României, conform analizei unei companii de servicii imobiliare. Tranzacţiile rezidenţiale din judeţul Ilfov, zonă în dezvoltare accelerată de lângă Capitală, au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu 2022, în vreme ce, în Bucureşti, nivelul acestora a scăzut cu 17%.
Dacă în 2023 tranzacţiile rezidenţiale au scăzut în Bucureşti de la circa 35.000 la 29.000 de unităţi, în Ilfov au crescut de la 6.400 la 6.800 unităţi. Acesta poate fi începutul unei tendinţe de reorientare a preferinţelor cumpărătorilor pentru Ilfov, în detrimentul Bucureştiului, subliniază studiul.
Mulţi cumpărători aleg în continuare Bucureştiul pentru diversitatea serviciilor şi apropierea de locul de muncă, dar există şi mulţi care optează pentru locuinţe situate în localităţi din judeţul Ilfov. Principala motivaţie este reprezentată de preţurile locuinţelor, care sunt cu 20-25% mai mici faţă de Bucureşti. Totodată, dezvoltarea infrastructurii de transport favorizează judeţul Ilfov în raport cu Bucureştiul.
Construirea de pasaje peste şoseaua de centură actuală, construirea noii autostrăzi de centură A0 sau extinderea metroului spre comuna Berceni şi oraşul Otopeni scurtează timpul de deplasare între Bucureşti şi Ilfov. Bucureştiul are un stoc mare de clădiri vechi, a căror renovare, consolidare sau înlocuire este anevoioasă, din cauza costurilor ridicate şi din cauza procesului greoi de autorizare a lucrărilor.
Numărul locuinţelor nou livrate în Bucureşti a scăzut semnificativ în ultimii ani, de la peste 12.000 de locuinţe în 2021, la aproximativ 10.000 în 2022 şi 8.000 în 2023. Pe de altă parte, în Ilfov, livrările de locuinţe au cunoscut un vârf de aproape 8.000 de locuinţe atât în 2022, cât şi în 2023.
Judeţul Ilfov are un potenţial mare de dezvoltare, chiar şi numai în perspectiva finalizării autostrăzii de centură A0, spune analiza. Această investiţie majoră va creşte atractivitatea pentru dezvoltarea imobiliară a terenurilor situate între noua arteră şi vechea şosea de centură, o zonă preponderent neconstruită, cu o suprafaţă de aproximativ 350 kilometri pătraţi, cu circa 50% mai mare decât a Bucureştiului.
În context, menţionăm că România are printre cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, releva recent un raport realizat de o companie de credite.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti era la finalul anului 2023 de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel naţional, faţă de 80% la Budapesta, 83% la Varşovia sau 115% la Praga. Procentul de 43% aferent Bucureştiului este înregistrat într-un context în care peste 60% dintre casele şi apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar.