Locuinţe mai scumpe în România
Piaţa imobiliară din România dă semne de revenire, iar apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti.
Eugen Cojocariu, 16.05.2024, 16:16
Piaţa imobiliară din România dă semne de revenire, iar apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti. Apartamentele noi din Capitală sunt mai scumpe cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, arată o analiză recentă a unui site de imobiliare privind evoluţia preţurilor în marile oraşe din România. Preţurile sunt susţinute de o creştere mare a cererii. În Bucureşti preţul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro, cu o creştere de 5% observată în ultima lună. Interesul pentru proprietăţi noi din Capitală a crescut în trimestrul I din 2024 cu 22% faţă de intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel pentru locuinţe vechi.
Cluj-Napoca, nord-vest, este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat a ajuns la 2.874 de euro pe metrul pătrat util. Cine care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât pentru o locuinţă veche. Interesul cumpărătorilor a gravitat şi în Cluj către proprietăţile noi. Cu toate acestea, locuinţele vechi vin puternic din urmă, creşterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor.
În Braşov, cumpărătorii plătesc preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară din 2023. În medie, se poate cumpăra un apartament într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro pe metrul pătrat util. Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai mari în cazul locuinţelor vechi, majorările depăşind 18%. Cu astfel de preţuri, Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară.
Apartamentele noi din Timişoara sunt scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, după scumpiri cu 15% în 12 luni, pe piaţa rezidenţială locală putând fi observat al doilea cel mai mare avans la nivelul preţurilor în marile oraşe din ţară, depăşit doar de cel din Bucureşti. Un apartament finalizat în Timişoara în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 de euro pe metrul pătrat util.
Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Constanţa a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 de euro pe metrul pătrat util. Interesul pentru proprietăţile noi din oraş a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte din 2024, raportat la situaţia din perioada similară din 2023.
Apartamentele noi din Iaşi costă acum, în medie, 1.629 de euro pe metrul pătrat util, după o majorare cu 12% în 12 luni. Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele vechi, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat, de 13%. Începutul anului a adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşiul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamente şi case noi.