Investiţii în imobiliare comerciale
Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri români investesc în imobiliare, în special în proiecte deja existente.
Luiza Moldovan, 26.03.2021, 15:25
Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri români investesc în imobiliare, în special în proiecte deja existente. Aceste investiții vin fie după ce afacerile acestora au ajuns la maturitate sau în parallel cu alte business-uri. Este concluzia unui studiu realizat de o firmă de management imobiliar. Investiția în imobiliare vine după ce, vreme de mai mulți ani, antreprenorii români au ezitat să facă asemenea achiziții. Conform studiului, de la o medie de 5% din volumul anual investit în active imobiliare comerciale, din 2018 și până în prezent, acesta a crescut până la 25% din valoarea pieței de investiții.
Lucrul acesta se întâmplă datorită unei maturizări a pieței de investiții, fapt care a dus la stabilitate, transparență și profesionalizare. Investiţiile pot viza clădiri finalizate şi stabile din punct de vedere al veniturilor sau proiecte care necesită investiţii pentru a fi repoziţionate, în funcţie de profilul şi de apetitul de risc al investitorului.
Aproximativ 142.000 de metri pătraţi de noi spaţii comerciale moderne au fost livraţi în 2020, puţin peste jumătate faţă de estimarea avansată înaintea Covid-19, de aproximativ 250.000 de metri pătraţi, conform unui raport privind evoluţia pieţei în 2020 realizat de o companie de consultanţă imobiliară.
Un aspect pozitiv este că şi consumatorii au rămas destul de deschişi achiziţiilor în timpul acestei perioade de criză, deoarece pierderile de locuri de muncă au fost de câteva ori mai mici decât după recesiunea din 2009-2010 (sub 100.000 de locuri de muncă net pierdute de această dată, faţă de aproape 700.000 atunci), iar creşterile salariale s-au menţinut în general. În acest an, suprafaţa totală închiriabilă anunţată este de peste 150.000 de metri pătraţi de noi spaţii comerciale moderne.
Potrivit Colliers, piața de investiții în active imobiliare comerciale din România a crescut cu 37% anul trecut, față de 2019, iar valoarea totală estimată este de 900 de milioane de euro. Sectorul de birouri a rămas cea mai importantă sursă a activităţii de tranzacţionare în 2020, cu un volum total de 762 milioane de euro. Astfel, s-au înregistrat două tranzacţii de referinţă, care au cumulat peste 400 de milioane de euro, respectiv vânzarea unui portofoliu de birouri (307 milioane de euro) şi vânzarea unui ansamblu de birouri (105 milioane de euro). Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din suma totală provine din mai multe tranzacţii efectuate în Bucureşti.
Reprezentanții companiei estimează că anul acesta, tranzacțiile de anvergură vor înregistra o ușoară scădere, din cauza duratei lungi de timp necesar pentru derulare. La acestea se adaugă incertitudinile legate de anumite sectoare de producție, impactul continuu al comerțului electronic, declinul turismului în ansamblu, pe fondul evoluției pandemiei de Covid-19.