Informaţii privind piaţa funciară din România
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014.
Florin Orban, 13.09.2013, 10:00
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, de la această dată, persoanele fizice din străinătate vor putea achiziţiona suprafeţe de teren în ţara noastră. Până atunci, acest lucru poate fi făcut doar de către cetăţenii străini acţionari ai unor societăţi comerciale cu sediul în România sau de către cetăţenii străini care au reşedinţa în ţara noastră.
Potrivit unui proiect de lege, persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan şi, pentru a cumpăra, cetăţenii români sau cei din Uniunea Europeană vor trebui să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să dovedească faptul că au cunoştinţe în domeniul agricol sau că au activat cel puţin 5 ani în acest sector.
Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că noţiunea de cunoştinţe în domeniul agricol” va fi definită ulterior, în urma unei dezbateri publice, printr-o hotărâre de guvern cu norme metodologice. El a arătat că în România cerinţele nu vor fi atât de restrictive ca în alte state şi a dat exemplul Franţei, unde o condiţie este să existe studii în agricultură pentru cei care vor să deţină o exploataţie agricolă. Cetăţenii statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene vor putea dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor din România în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate. Proiectul de lege mai prevede că terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 10 km de la graniţa României nu vor putea fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare decât cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, iar că cele pe care au fost stabilite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întâmplator, vor putea fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
De asemenea, persoanele fizice care vor cumpăra teren agricol pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare vor avea obligaţia de a o menţine cel puţin în starea în care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. După aprobarea proiectului de lege, în România va fi înfiinţată Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, finanţată din surse proprii şi bugetare, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Autoritatea va asigura publicarea ofertelor de vânzare-cumpărare pe site-ul propriu, va verifica îndeplinirea condiţiilor legale de vânzare-cumpărare de către potenţialul cumpărător, va emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare-cumparare al terenurilor cu destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv din alt stat membru al Uniunii Europene sau terţ, precum şi apatrizi cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, sau terţ. Totodată, autoritatea va înfiinţa, gestiona şi administa o bază de date a terenurilor agricole din România situate în extravilan.