Informaţii pentru pasagerii care vin cu avionul
Reguli noi pentru pasagerii care vin din țările cu risc epidemiologic ridicat, cu avionul, în România.
Luiza Moldovan, 16.10.2020, 15:50
Pentru evitarea aglomerării la punctele de trecere a frontierei de pe aeroporturile românești, pasagerii pot completa formularul solicitat de autoritatea de sănătate publică din România fie înainte de zbor, fie în timpul zborului. Formularele vor fi predate la debarcare autorităților din România. Reamintim că pasagerii care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat vor avea obligația autoizolării pentru 14 zile. Această perioadă poate fi redusă la 10 zile dacă, în ziua a 8-a a autoizolării, vor efectua un test Covid-19 care va fi negativ și nu au simptome de boală.
Regulile sunt mai simple pentru pasagerii care vin în România din zona galbenă și nu au de gând să stea mai mult de trei zile. Pentru aceștia e suficient să prezinte un certificat care să demonstreze că, înainte cu 48 de ore de intrarea pe teritoriul țării noastre, a fost efectuat un test Covid-19 care a ieșit negativ. Pasagerii care vin dintr-o țară așa-zis verde, dar au tranzitat o țară din zona galbenă, nu vor intra în izolare cu condiția să demonstreze că au fost doar în tranzit.
Alte știri acum. Poșta Română a extins serviciul de alertă prin SMS pentru toate tipurile de trimiteri sosite din afara Uniunii Europene, în toate cele 52 de oficii poștale cu asistență vamală. Astfel, clienții sunt anunțați printr-un mesaj primit pe telefonul mobil despre data şi ora începând cu care se pot prezenta în unităţile poştale pentru ridicarea trimiterilor.
Este indicat ca expeditorul să specifice pe trimiterea poștală numărul de telefon al destinatarului, pentru ca Poșta să-l poată înștiința pe acesta de sosirea coletului prin SMS. SMS-ul va conține toate datele necesare identificării coletului: numărul alocat trimiterii în oficiul poştal, urmat de numărul de tracking (în cazul trimiterilor înregistrate), data de la care clientul se poate prezenta la oficiul poştal pentru ridicarea trimiterii, documentele solicitate de către vamă, perioada de timp în care se păstrează trimiterea la oficiul poştal, adresa şi programul de lucru al unităţii poştale. Serviciul este disponibil pentru pachete mici, cu o greutate de până în două kilograme, dar și pentru colete poştale şi trimiteri EMS, de până în 30 de kilograme.
Trimiterile poștale cu conținut supus controlului vamal vor fi păstrate în unitatea poștală 30 de zile calendaristice (vorbim de pachete mici, din categoria Standard) și timp de 15 zile pentru coletele de până în 30 de kilograme. Termenul de depozitare a acestora se poate prelungi până la 90 de zile, la solicitarea scrisă a expeditorului sau a destinatarului. La ghişeu, clientul va prezenta un act de identitate şi mesajul primit pe telefon cu numărul de sosire al trimiterii, după care va semna în evidenţele lucrătorului poştal.
Până în prezent, sistemul de alertare a clienţilor prin SMS funcţiona în 1.160 de oficii poştale din toată ţara doar pentru pachetele mici sosite din UE.