Informaţii pentru automobilişti
La punctele de trecere a frontierei este necesară prezentarea cărţii de identitate în cazul cetăţenilor din ţările membre ale Uniunii Europene sau a paşaportului, a certificatului de înmatriculare şi a documentului de asigurare a autovehiculului.
Florin Orban, 17.07.2015, 10:24
De la început, vă prezentăm câteva dintre prevederile legislaţiei referitoare la accesul în România al persoanelor care călătoresc la bordul autoturismelor. La punctele de trecere a frontierei este necesară prezentarea cărţii de identitate în cazul cetăţenilor din ţările membre ale Uniunii Europene sau a paşaportului, a certificatului de înmatriculare şi a documentului de asigurare a autovehiculului.
Totodată, cetăţenii care circulă cu autoturisme închiriate trebuie să prezinte contractul de închiriere, cu valabilitate pe durata şederii în România. Iar în actul respectiv trebuie să fie menţionate ţările în care societatea de închirieri nu permite circulaţia autoturismului. Cetăţenii care călătoresc cu autoturismul firmei la care sunt angajaţi vor prezenta o adeverinţă eliberată de către conducerea respectivei firme din care să rezulte acceptul pentru călătoria în ţara noastră.
Să notăm că, pentru utilizarea drumurilor naţionale din România, trebuie achiziţionate aşa-numitele roviniete electronice, care au fost introduse începând cu 1 octombrie 2010. Tariful de utilizare a drumurilor se achită numai prin intermediul unui sistem informatic care face posibilă controlarea tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare, înregistrată la momentul tranzitării, şi a poziţiei geografice de unde s-a făcut înregistrarea. Astfel, în cazul controalelor, vor fi oprite numai acele autovehicule pentru care există suspiciunea că deţinătorii nu au achitat taxa pentru rovinietă.
În cazul autoturismelor, taxa este cuprinsă între 3 euro – pentru rovinieta valabilă o săptămână, şi 28 de euro, pentru rovinieta valabilă un an. Rovinieta valabilă 30 de zile costă 7 euro, iar cea valabilă 90 de zile costă 13 euro. Rovinietele pot fi cumpărate de la orice subunitate a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, de la benzinăriile MOL, Petrom şi OMV, de la filialele Automobil Clubului Român şi de la sediile Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România. Rovinietele pot fi achiziţionate şi online, de pe site-ul www.roviniete.ro, editat în bulgară, engleză, germană, italiană, maghiară, rusă, turcă şi română şi de pe site-ul www.e-rovinieta.ro, editat, de asemenea, în opt limbi.
Amintim că, începând cu 1 noiembrie 2011, în România a devenit obligatorie echiparea automobilelor cu anvelope de iarnă atunci când temperatura atmosferică scade sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Potrivit Ministerului român al Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice din România acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă sunt sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei (cca. 890 de euro).
În final, să precizăm că, în România, preţul mediu al
unui litru de carburant echivalează cu 1,3 euro.