Informaţii despre transportul public de suprafaţă din Bucureşti
Cei care utilizează transportul în comun de suprafaţă din Bucureşti au mai multe opţiuni de plată.
Eugen Cojocariu, 19.09.2024, 12:26
Cei care utilizează transportul în comun de suprafaţă din Bucureşti au mai multe opţiuni de plată. Cardul de călătorie al operatorului de transport public de suprafaţă STB (valabil pentru tramvai, autobuz şi troleibuz) poate fi reîncărcat şi la terminalele digitale SelfPay. În total, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, sunt disponibile aproape 2.000 de staţii de plată SelfPay la care călătorii pot plăti călătoria, atât cash, cât şi cu cardul bancar. Terminalele digitale SelfPay au şi variantă în engleză şi pot fi găsite în marile reţele de retail, centre comerciale, pieţe, benzinării, magazine de proximitate, sedii ale băncilor partenere, primării şi alte instituţii publice.
În acelaşi timp, cardurile de transport «Activ» folosite în reţeaua de transport public de suprafaţă din Bucureşti şi judeţul Ilfov pot fi reîncărcate în magazinele partenere PayPoint, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti. Titlurile de călătorie care nu pot fi reîncărcate prin intermediul terminalelor PayPoint sunt călătoriile metropolitane integrate cu metroul, abonamentele orare, abonamentele cu tarif redus, abonamentele integrate cu transport feroviar. Terminalele PayPoint au şi interfaţă în limba engleză.
O călătorie metropolitană costă 3 lei (circa 0,6 euro) şi este valabilă 90 de minute. Există psibilitatea de a cumpăra şi 10 călătorii, care costă 25 de lei (circa 5 euro). Atunci când cardul este validat în mai multe vehicule, în perioada de valabilitate a călătoriilor metropolitane de 90 de minute, validatorul afișează mesajul “Transfer de pe linia X pe linia Y”. Prin consultarea cardului, validatorul afișează câte minute mai este valabil titlul de călătorie. Turiştii pot opta pentru abonamentul metropolitan de 24 ore, care costă 8 lei (circa 1,6 euro) sau de 72 ore, care costă 20 de lei (4 euro). Călătorii ocazionali pot plăti şi cu orice card bancar. Biletele se pot cumpăra şi prin aplicaţia 24Pay (cre are interfaţă şi în engleză) sau prin SMS, la 7458, dar, atenţie, în ambele cazuri biletul trebuie cumpărat înainte de a urca în mijlocul de transport.
Pe de altă parte, călătorii pot vedea în timp real, în aplicaţia Google Maps, gradul de încărcare a mijloacelor de transport în comun. Bucureştenii pot afla cât de aglomerat este mijlocul de transport care urmează să sosească în staţie. Fiecare vehicul nou al STB este dotat cu mai multe numărătoare de călători, iar acestea transmit, prin computerul de bord, numărul de persoane din vehicul, astfel că se poate calcula gradul de ocupare, care se transmite către Google Maps. Această funcţie este disponibilă pe tramvaiele Imperio, troleibuzele Solaris, autobuzele electrice, autobuzele Mercedes Hibrid şi Otokar. În aplicaţie, pe lângă gradul de încărcare, sunt indicate şi poziţia vehiculului şi timpii de aşteptare. Bucureştiul este singurul oraş din România cu această funcţie disponibilă.