Informaţii despre regimul vizelor
Pentru cetăţenii străini care doresc să viziteze România este disponibil portalul “e-VIZA, destinat facilitării obţinerii vizelor.
Florin Orban, 24.10.2014, 10:03
Pentru cetăţenii străini care doresc să viziteze România este disponibil portalul “e-VIZA”, destinat facilitării obţinerii vizelor. Portalul permite, aşadar, cetăţenilor străini să iniţieze procedura de obţinere a vizelor de oriunde s-ar afla, utilizând serviciul internet. Acest lucru reprezintă, desigur, o scurtare substanţială a timpului de procesare a vizelor şi a timpului pe care un cetăţean străin îl va petrece în această procedură şi va avea, de asemenea, beneficiul important al programării electronice de acasă la ghişeu pentru interviul final în faţa consulului.
Cetăţenii străini care doresc să vină în România pot intra pe portalul editat în Engleză şi română, care este accesibil din pagina principală a Ministerului român de Externe, www.mae.ro şi unde, introducând un set minim de informaţii precum nume, cetăţenie, scopul călătoriei, vor afla dacă au sau nu nevoie de viză. În cazul în care au nevoie, solicitanţii primesc un răspuns detaliat şi vor putea încărca pe portal documentele necesare obţinerii vizei. După aprobarea dosarului, solicitanţii vor putea să-şi aleagă data şi intervalul orar pentru a se prezenta la consulat în vederea depunerii documentelor în original.
În vederea aprobării acordării vizei pentru cetăţenii care trebuie să prezinte o invitaţie din România, Ministerul de Externe solicită avizul Inspectoratului General pentru Imigrări, aviz care este emis într-un interval de cel mult 30 de zile. Vizele române pot fi emise pentru una sau mai multe călătorii. Totodată, vizele de lungă şedere dau dreptul la călătorii de 90 de zile, cu posibilitatea prelungirii în România a sejurului, vizele de scurtă şedere sunt valabile 90 de zile fără posibilitatea prelungirii acestora, iar vizele de tranzit dau dreptul unei şederi de 5 zile. Taxa este de 60 de euro, atât pentru viza de tranzit cât şi pentru cea de scurtă şedere, iar taxa pentru viza de lungă şedere este de 120 de euro.
Pe site-ul Ministerului român de Externe sunt enumerate şi statele cu care Uniunea Europeană a încheiat convenţii de facilitare a vizelor, respectivele state fiind Federaţia Rusă, Ucraina, Albania, Bosnia Herţegovina, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Georgia şi Republica Moldova. În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii Serbiei, Muntenegrului, Macedoniei, Bosniei şi Republicii Moldova, vizele sunt necesare doar pentru titularii de paşapoarte fără date biometrice. Taxa de viză eliberată în regim normal pentru cetăţenii Albaniei, Bosniei, Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Georgiei este de 35 de euro. Pentru cetăţenii Federaţiei Ruse şi Ucrainei pot fi eliberate vize şi în regim de urgenţă, în acest caz taxa fiind de 70 de euro. Pentru cetăţenii Republicii Moldova, Serbiei şi Macedoniei nu se percep taxe pentru vize. De asemenea, nu se percep taxe pentru vize pentru copiii mai mici de 6 ani, pentru elevii şi studenţii care efectuează călătorii de studii în România şi pentru cercetătorii care vin să lucreze în domeniul lor de activitate.
Totodată, viza de lungă şedere pentru cetăţenii străini care sunt membri de familie ai unor cetăţeni români se acordă fără plata taxelor consulare. Iar vizele de intrare pentru membrii de familie ai unor cetăţeni ai Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European sunt acordate gratuit.