Informaţii de pe piaţa imobiliară
Peste 57.000 de imobile au fost vândute în România în iulie, cu aproape 4.400 mai multe față de luna precedentă.
Luiza Moldovan, 26.08.2022, 15:45
Peste 57.300 de imobile au fost vândute în România în iulie, cu aproape 4.400 mai multe față de luna precedentă. Sunt cifrele comunicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București (aproape 11.400), Ilfov – sud (peste 3.400) și Cluj (peste 2900). Cel mai puțin s-a vândut în Olt, Călărași și Covasna. Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna iulie este cu 2.000 mai mic faţă de iulie 2021. Cele mai multe terenuri agricole au fost vândute în Buzău (peste 800), Dolj (peste 600) și Arad (570).
Prețul mediu de tranzacționare a locuinţelor în România a crescut cu 10% în primele șase luni și a ajuns la 103.000 de euro, informează o companie imobiliară. Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidenţial (circa 92% din total), urmate de comercial (4%), industrial (2%) şi office (2%). Apartamentele de două camere (35%) şi casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăţi în semestrul 1 din 2022, iar per total 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăţi vechi. Specialiștii din sistemul imobiliar sunt de părere că piața de profil va rămâne stabilă, fără să înregistreze scăderi de prețuri până la finalul anului.
Numărul de proiecte imobiliare noi în prima jumătate a acestui an a crescut cu 18% pe segmentul case unifamiliale şi vile, cu 13% pe segmentul clădiri de birouri, cu 11% pe industrial şi retail modern, cu 4% pe segmentul blocuri şi ansambluri imobiliare şi cu 3% pe segmentul pensiuni şi hoteluri. Proiectele rezidenţiale şi industriale sunt cele mai numeroase şi reprezintă jumătate din totalul proiectelor de construcţii identificate în primul semestru.
Cea mai mare creştere numerică din 2022, cea în construirea de case şi vile (+18%) poate fi explicată prin nevoia de spaţiu locuit mai generos pentru beneficiari şi prin modul de lucru de acasă, care permite beneficiarilor să nu mai fie legaţi de proximitatea locului de muncă. Astfel, mulţi sunt dispuşi să construiască de la zero case cu spaţii mai generoase, dar în proximitatea oraşelor (suburbii) faţă de apartamentele propuse de dezvoltatori în locaţii mai aproape de centru.
Bucureştiul conduce detaşat în preferinţele dezvoltatorilor din domeniul rezidenţial, iar următoarele judeţe preferate de dezvoltatorii imobiliari sunt Constanţa şi Timiş. Bihor, Ilfov şi Cluj, toate foarte dezvoltate economic, sunt judeţele în care sunt concentrate cele mai multe investiţii de tip industrial.
Toate aceste cifre vin, însă, pe fondul unui sondaj european, conform căruia 54% dintre investitorii români nu au încredere în piaţa imobiliară, iar patru din zece respondenţi (38%) sunt de părere că aceasta se va deprecia în următoarele 12 luni.