Informaţii de la aeroporturi
Din 2 decembrie se poate ajunge cu autobuzul mai rapid din centrul Bucureştiului până la Aeroportul Internaţional 'Henri Coandă' Otopeni, principalul aeroport din România.
Eugen Cojocariu, 07.12.2023, 13:55
Din 2 decembrie se poate ajunge cu autobuzul mai rapid din centrul Bucureştiului până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Otopeni, principalul aeroport din România. Linia expres 783 a devenit 100, iar autobuzul opreşte doar în staţiile care sunt principalele puncte de legătură cu alte linii importante. Linia 100 va funcţiona 24/24, la intervale între vehicule de 15 minute ziua şi 30 de minute noaptea. Tot din 2 decembrie, traseul liniei de autobuz 442 a fost modificat, cu trecere pe la Aeroportul ‘Henri Coandă’. Autobuzele vor circula la de 20 de minute în orele de vârf.
Parcarea autovehiculelor nu mai este gratuită pe Aeroportul Internaţional Ghimbav-Braşov. Pentru primele 6 ore, tariful este de 5 lei (circa un euro) pe oră, 45 de lei (circa 9 euro) pentru cei care vor parca între 6 şi 12 ore, 60 lei (circa 12 euro) între 12 şi 24 de ore. Pentru fiecare 24 de ore suplimentare staţionarea în parcarea aeroportului va costa 50 de lei (circa 10 euro) în plus. Parcarea Aeroportului Internaţional Braşov are 175 de locuri, 6 staţii de încărcare pentru maşini electrice, 4 locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi 4 locuri pentru autocare.
Pe de altă parte, transportul aerian de pasageri din România a crescut în primele 9 luni din 2023 cu 18,8% comparativ cu 2022, fiind înregistraţi peste 18,7 milioane de pasageri. Cele mai mari ponderi în transportul de pasageri s-au înregistrat pe aeroporturile Henri Coandă-Bucureşti, peste 5,5 milioane de pasageri îmbarcaţi şi circa 5,5 milioane debarcaţi, Avram Iancu-Cluj-Napoca (nord-vest), aproape 1,27 milioane de pasageri îmbarcaţi şi 1,23 milioane debarcaţi şi Aeroportul Internaţional Iaşi (nord-est), peste 880.000 de pasageri îmbarcaţi şi 877.000 debarcaţi.
În transportul internaţional, primele 10 aeroporturi de unde au provenit, în curse regulate, pasagerii debarcaţi în România sau către care s-au îmbarcat, au fost Londra Luton, Milano-Bergamo, Istanbul-Internaţional, Tel Aviv, Bruxelles-Charleroi, Viena, München, Madrid-Barajas, Paris-Beauvais, Dortmund. Principalele ţări de unde au sosit pasagerii în România sau către care s-au îmbarcat au fost Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Franţa, Turcia, Grecia, Belgia, Israel şi Olanda.
Oraşele între care s-a călătorit cel mai mult cu avionul în 2023 sunt Bucureşti, Timişoara (vest), Cluj-Napoca şi Oradea (nord-vest). Cele mai populare zboruri au fost cele între Bucureşti (Otopeni) şi Timişoara, care a fost capitală Europeană a Culturii în acest an, respectiv Cluj-Napoca, folosite de 37%, respectiv 33% dintre pasagerii care au călătorit pe rutele din top 10 cele mai populare destinaţii din interiorul ţării. Locul 3 este ocupat de zborul Bucureşti (Otopeni) – Oradea, cu 9% din totalul pasagerilor pe rute interne. Prima jumătate a clasamentului se încheie cu zborurile din Bucureşti (Otopeni) către Iaşi (8% dintre pasageri), şi Suceava (nord, 5% dintre pasageri).