Fără controale la frontierele terestre Schengen
Odată cu aderarea României şi a Bulgariei şi cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.
Eugen Cojocariu, 09.01.2025, 16:30
De la 1 ianuarie 2025 a fost eliminat controlul la frontiera terestră a României cu Ungaria şi Bulgaria. Odată cu aderarea României şi a Bulgariei şi cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării. Astfel, controlul documentelor de călătorie ale tuturor celor care trec frontiera cu Ungaria şi Bulgaria a fost eliminat la 40 de puncte de trecere a frontierei – cu specific rutier, feroviar şi portuar. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.
Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera internă sunt Nădlac II, de la frontiera cu Ungaria, şi Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.
Persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate. Se păstrează, totuşi, pentru 6 luni, controale prin sondaj în zona de graniţă, pentru a preveni traficul de migranţi şi migraţia ilegală. Poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau atunci când există informaţii cu privire la posibila săvârşire a unor fapte ilegale şi vor avea ca scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte au în dotare dispozitive mobile de control pe care este instalată aplicaţia eDAC cu care vor efectua aceste verificări. Aplicația va scana documentul prezentat de către persoana verificată (carte de identitate, pașaport), va compara datele cu cele existente în bazele de date și va afișa imediat informații în cazul în care este vorba despre o persoană urmărită sau care are o interdicție. Totodată, în aplicație va fi afișată fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.
Condiţiile de călătorie în statele din afara Spaţiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la punctele de trecere a frontierei.
Din Spaţiul Schengen fac parte statele membre ale Uniunii Europene (cu excepția Ciprului și a Irlandei), precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.