Facilităţi pentru transportul public
Bilete şi abonamente care integrează linia de tren Gara de Nord - Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni cu metroul şi cu transportul public de suprafaţă din Bucureşti sunt disponibile din 15 februarie.
Eugen Cojocariu, 25.02.2022, 16:46
Bilete şi abonamente care integrează linia de tren Gara de Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni cu metroul şi cu transportul public de suprafaţă din Bucureşti sunt disponibile din 15 februarie. Este un pas mic în conceptul trenului metropolitan, ca parte a transportului public din zona Bucureşti – Ilfov, a anunţat municipalitatea. Urmează integrarea tarifară a liniei de tren Bucureşti – Ploieşti până la limita judeţului Ilfov.
Astfel, bucureştenii sau ilfovenii care fac naveta zilnică spre sau dinspre oraşele Mogoşoaia şi Otopeni (inclusiv angajaţii Aeroportului Internaţional Otopeni) au la dispoziţie abonamente de o lună, şase luni sau un an, cu care vor putea folosi trenul Gara de Nord – Otopeni, metroul şi transportul public de suprafaţă. Un abonament care integrează linia de tren Gara de Nord – Aeroportul Internaţional Otopeni cu metroul şi cu transportul public de suprafaţă costă 210 lei (circa 42 de euro) pe lună, 1.100 de lei (circa 220 de euro) pentru 6 luni şi 2.000 de lei (circa 400 de euro) pentru 12 luni.
De asemenea, turiştii care ajung în Aeroportul Internaţional Otopeni vor avea la dispoziţie un bilet unic de 20 de lei (circa 4 euro) pentru 24 de ore sau un bilet de 40 de lei (circe 8 euro) pentru 72 de ore, care le oferă acces complet la transportul public de suprafaţă, metrou şi tren de la Gara de Nord la Otopeni. Titlurile de călătorie metropolitane integrate cu valabilitate de 24 de ore şi 72 de ore vor permite oricâte transbordări pe orice vehicul de transport de suprafaţă, metrou şi feroviar, pe ruta Gara de Nord-Aeroportul Henri Coandă, în regiunea Bucureşti-Ilfov.
Integrarea tarifară a transportului public e un lucru firesc, care există deja în majoritatea zonelor metropolitane ale capitalelor europene, declară Primăria Bucureşti. Anul trecut a fost introdus în Bucureşti biletul unic STB – Metrorex şi abonamentele comune STB – Metrorex, pentru oricine doreşte să folosească ambele modalităţi de transport public din Capitală, de suprafaţă, respectiv metroul.
Municipalitatea a lansat un proiect de dezvoltare a trenului metropolitan în regiunea Bucureştiului. Pentru funcţionarea trenului metropolitan va fi folosită în prima etapă infrastructura de cale ferată care există în jurul Capitalei, iar cu ajutorul Ministerului Transporturilor urmează să se realizeze modernizările necesare şi conectarea la celelalte mijloace de transport public. Trenul metropolitan ar urma să fie folosit din 2024, alături de autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou şi este considerat de către autorităţi una dintre soluţiile importante pentru rezolvarea problemei traficului foarte aglomerat din Bucureşti.