Despre transportul în comun inteligent
România se află printre ţările cu cel mai smart transport în comun din Europa de Est, datorită investiţiilor în modernizarea mijloacelor de transport şi în extinderea metroului în Bucureşti-Ilfov.
Eugen Cojocariu, 01.02.2024, 14:14
România se află printre ţările cu cel mai smart transport în comun din Europa de Est, datorită investiţiilor în modernizarea mijloacelor de transport şi în extinderea metroului în Bucureşti-Ilfov. Este concluzia unei analize publicate de Asociaţia Română pentru Smart City spre finalul anului trecut. 2023 a fost cel mai bun an pentru transportul public de persoane în România, consideră Asociaşia. Sunt câteva noutăţi pe care 2023 le-a adus în transportul public, printre care staţia de metrou Tudor Arghezi din Bucureşti, în construirea căreia s-a implicat în premieră o autoritate locală, Primăria Sectorului 4. Totodată, sunt introduse în circulaţie 100 de autobuze şi tramvaie electrice în Bucureşti.
România evoluează rapid către un sistem de transport public inteligent, cu soluţii digitale care aduc beneficii semnificative călătorilor şi întregii societăţi. Acest avans nu doar îmbunătăţeşte experienţa călătorilor, ci contribuie şi la reducerea impactului asupra mediului şi la eficientizarea operaţiunilor, consideră sursa citată. Conform analizei de specialitate, transportul public din oraşele din România se află printre cele mai avansate din Europa de Est, trecând printr-un proces continuu de transformare digitală în ultimii ani prin investiţii în autobuze electrice, sisteme de plăţi electronice şi aplicaţii mobile.
Cele mai bune exemple de oraşe cu un sistem de transport public vizibil îmbunătăţit, care încadrează localitatea într-una de tip smart city, sunt Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Turda, Suceava şi Bucureşti. Acestea au implementat sisteme avansate de ticketing şi informare în timp real, au integrat tehnologii pentru monitorizarea traficului şi au investit în vehicule ecologice care contribuie la un mediu urban mai curat şi mai sănătos.
În context, în iunie 2023 a fost semnat contractul de construcție a metroului din Cluj-Napoca. Dacă va fi realizată, aceasta va fi a doua rețea de metrou din România, după metroul din București. Proiectul include o linie de aproximativ 21 de kilometri, 19 stații subterane, un depou subteran, iar costul este de peste 2 miliarde de euro. Primul tronson, de 7,5 kilometri, cu 9 stații, și depoul trebuie finalizate până în august 2026, pentru a beneficia de fonduri europene, acordate României. Proiectul întreg (inclusiv celelalte 10 stații rămase) ar putea fi finalizat până în 2031.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor se concentrează, în acelaşi timp, pe extinderea reţelei de autostrăzi şi drumuri expres, în condiţiile în care România a atins de abia la finalul anului 2023 pragul de 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. De asemenea autorităţile consideră că este foarte important să existe 3-4 proiecte de tren metropolitan.