Date turistice
Numărul total al turiştilor străini cazaţi în România a fost de 871.600 în primul semestru din 2023. Cheltuielile acestora au fost de circa 449 de milioane de euro, cu o medie de 515 euro de persoană.
Eugen Cojocariu, 05.10.2023, 14:14
Numărul total al turiştilor străini cazaţi în România a fost de 871.600 în primul semestru din 2023. Cheltuielile acestora au fost de circa 449 de milioane de euro, cu o medie de 515 euro de persoană. Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au fost principalul motiv al sejurului pentru aproape 53% dintre turiştii străini, cheltuielile lor reprezentând peste 59% din totalul cheltuielilor. Puţin peste 47% dintre turiştii străini au călătorit în scop particular (pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie).
Aproape 42% dintre turiştii străini şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, aproape 38% şi-au organizat singuri vacanţa, iar aproape 8% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism. Principalul mijloc de transport pentru a sosi în România a fost avionul (aproape 76% dintre turişti), în timp ce aproape 17% au utilizat autoturisme proprii, iar 5% autocare şi autobuze.
De exemplu, aproape 200.000 de turişti, români şi străini, s-au cazat în primele 6 luni ale anului în Vâlcea, jumătatea sudică a României, judeţul fiind pe primul loc în regiunea Oltenia (sud) şi pe locul 10 în ţară ca număr de vizitatori atraşi. Sosirile în Vâlcea au fost cu peste 9% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut, fiind înregistraţi cu circa 15.000 mai mulţi turişti.
Pe de altă parte, o platformă hotelieră online arată că aproximativ 45% dintre rezervările de toamnă ale românilor au fost făcute într-un oraş mare din ţară, precum Braşov, Bucureşti, Sibiu, Cluj-Napoca. Alte oraşe care atrag turişti sunt Oradea , Timişoara, Iaşi Sighişoara şi Târgu Mureş.
Vremea care s-a menţinut destul de caldă şi preţurile ceva mai mici au stimulat călătoriile românilor din această toamnă. Turiştii au început să se orienteze către city-break-uri în ţară. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 2023 a adus creşteri de tarife cu 12-15%, însă acest lucru nu a diminuat pofta românilor de a călători. Oraşele din România oferă locuri şi activităţi destinate tuturor vârstelor şi gusturilor, obiective turistice inedite, zone de agrement şi aventură. În medie, durata pentru un city-break de toamnă în România este de două nopţi.
Preţul mediu pentru cameră dublă pe noapte în intervalul septembrie-noiembrie 2023 este de 270 de lei, dar, în funcţie de zonă, poate depăşi 400 de lei (circa 81 de euro). În ceea ce priveşte unitatea de cazare aleasă, opţiunile turiştilor diferă în funcţie de destinaţie. De exemplu, în Sibiu şi Braşov, oraşe alese adesea pentru un sejur de relaxare, apartamentele şi pensiunile sunt la mare căutare. Pe de altă parte, în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, oraşe în care turiştii călătoresc şi în scop de business, hotelurile rămân în topul preferinţelor.