Constatarea amiabilă în cazul accidentelor uşoare
Accidentele rutiere survenite pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate două vehicule, pot fi soluţionate fără ca documentele de constatare să fie întocmite de catre Poliţie.
România Internațional, 16.02.2018, 14:30
Accidentele rutiere survenite pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate două vehicule, pot fi soluţionate fără ca documentele de constatare să fie întocmite de catre Poliţie, cu condiţia ca Formularul de constatare amiabilă să fie completat şi semnat de catre ambii şoferi implicati în accident. În situaţia în care unul dintre vehicule este staţionat sau parcat, formularul poate fi completat şi de către proprietarul sau utilizatorul acestuia. Este indicat să se completeze constatarea amiabilă pe loc, pentru a nu avea parte de surprize. De asemenea, este bine să fie făcute fotografii maşinilor implicate în accident. Ca măsuri de precauţie, trebuie făcute copii după Cartea Verde, talonul maşinii, permisul şi cartea de indentitate a şoferilor implicaţi. După completarea documentului, şoferul păgubit va face o programare în cel mult două zile la un centru de daune al asiguratorului care i-a emis RCA-ul şoferului vinovat.
Potrivit noii legi RCA, asiguraţii vor fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. La constatarea de la asigurator se vor completa cereri de daună în detaliu de către cei doi şoferi, pentru dinamica mişcării fiind necesară şi prezenţa şoferului vinovat, împreună cu automobilul implicat. Procedurile sunt mai lungi pentru cel păgubit şi implică deschiderea unui dosar de daună. Dacă şoferii nu cad de acord asupra vinovăţiei, în termen de 24 de ore trebuiesă se prezinte la Biroul de Accidente Uşoare care are program non-stop. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile. Potrivit noii legi a RCA, intrată în vigoare în iulie anul trecut, Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună. Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA. Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.
În cazul unui accident rutier în România cu o maşină înmatriculată într-un stat membru SEE (Spaţiul Economic European – adică statele membre ale Uniunii Europene şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) trebuie să vă adresaţi BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România – Biroul Carte Verde din România). Acesta va identifica corespondentul de pe teritoriul României al societăţii de asigurare străine (a vinovatului). Apoi, trebuie să vă adresaţi acestui corespondent pentru a aviza dauna. Dacă societatea de asigurare nu are corespondent numit pe teritoriul României, gestionarea cazului de daună se va face prin BAAR. Aceeaşi este procedura şi în cazul în care autoturismul care a provocat o daună este înmatriculat într-un stat din afara SEE, dar semnatar al convenţiei Carte Verde, de exemplu Turcia. In cazul unei maşini înmatriculată într-un stat din afara SEE şi care nu este nici semnatar al convenţiei Carte Verde, aşa cum este, de pildă, SUA, trebuie să vă adresaţi societăţii de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, care va deschide dosar de daună. Dacă nu cunoaşteţi societatea de asigurare care a eliberat asigurarea de frontieră a vinovatului, vă puteţi adresa BAAR, care va încerca să identifice care este această societate.