Constatarea amiabilă în cazul accidentelor uşoare
De la început, amintim că şoferii implicaţi în accidente uşoare, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale ale autovehiculelor, nu au nevoie de documente de constatare întocmite de Poliţia Română.
Florin Orban, 30.05.2014, 10:27
De la început, amintim că şoferii implicaţi în accidente uşoare, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale ale autovehiculelor, nu au nevoie de documente de constatare întocmite de Poliţia Română. Această procedură opţională, intrată în vigoare în iulie 2009, se aplică numai când sunt îndeplinite concomitent următoarele condiţii: s-a produs un accident rutier pe teritoriul României, soldat numai cu pagube materiale, în care sunt implicate cel mult două vehicule, ai căror proprietari deţin o poliţă RCA (de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule) valabilă la data producerii accidentului. Procedura se aplică, însă, numai când nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier, cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului, lipsa inspecţiei tehnice periodice la zi sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau cu numere false. Procedura nu poate fi aplicată nici când s-au produs pagube şi la alte structuri, precum stâlpi, garduri sau clădiri.
Condiţia pentru a putea recurge la constatarea amiabilă este ca formularul special, ce conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică, şi instrucţiuni de utilizare, să fie completat şi semnat de către ambii şoferi implicaţi în accident. Formularul de constatare amiabilă poate fi procurat de la societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule. Câmpurile ce trebuie completate de către conducătorii vehiculelor implicate în accident se referă la data şi locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi şi ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate şi ale companiilor la care sunt încheiate asigurările RCA, informaţii privind circumstanţele producerii accidentului şi schiţa accidentului. După completare, formularul trebuie să fie prezentat companiilor de asigurări, acestea urmând să elibereze documentele necesare intrării în reparaţie a autovehiculelor. Depunerea formularului de către oricare dintre cele două părţi implicate la companiile de asigurări reprezintă o avizare de daună şi obligă asiguratorul să constate pagubele şi să stabilească vinovăţia părţilor. Este, de altfel, interzis ca un asigurător să îndrume şoferii către Poliţie pentru întocmirea constatării, dacă accidentul se înscrie în cadrul celor considerate a face obiectul constatării amiabile. Constatarea amiabilă conduce, din perspectiva conducătorilor auto, la simplificarea procedurii, de cele mai multe ori birocratice, care trebuie urmată ca şi consecinţă a unui accident rutier. De asemenea, constatarea amiabilă conduce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale. Totodată, se elimină sancţiunea contravenţională, anume atât amenda cât şi suspendarea permisului de conducere, singura sancţiune fiind penalizarea din partea asiguratorului prin mărirea primei de asigurare pentru anul care urmează. Informaţii suplimentare pot fi aflate de pe site-ul www.constatulamiabil.ro.