Colectarea selectivă a deşeurilor: românii sunt insuficient informați
În opinia ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, cetățenii nu au fost suficient informați în chestiunea colectării selective a deșeurilor.
România Internațional, 02.11.2017, 14:01
În opinia ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, România nu este pregătită pentru taxarea la groapa de deșeuri”, întrucât cetățenii nu au fost suficient informați în chestiunea colectării selective a deșeurilor, fapt ce atrage după sine necesitatea suspendării măsurii de aplicare a acestei taxe până în anul 2019.
Ministrul Mediului s-a referit la planul național de gestionare a deșeurilor, care va stabili și partea economică a colectării: O să explic dacă este nevoie și de o sută de mii de ori de ce am suspendat taxa la groapă până în 2019. Am purtat discuții la Bruxelles vizavi de taxarea la depozitare pentru că am considerat nu numai eu, ci am avut semnale de dinainte venite și de la Comisie că românii, România nu este pregătită pentru o astfel de taxare, în sensul că cetățeanul nu a fost informat care sunt avantajele colectării selective, ce înseamnă această colectare selectivă, nu a fost informat că dacă colectează selectiv poate să plătească numai cantitatea de deșeu umedă pe care o produce și că nu scoate bani din buzunar cât este tariful acum, ci poate să plătească în fiecare lună, de la o lună la alta în funcție de cât produce”, a arătat Gavrilescu.
Ministrul Mediului a explicat avantajele pe care le-ar avea cetățenii în urma colectării selective a deșeurilor: Cetățeanul nu știa că are posibilitatea de a alege, de a duce el direct deșeurile uscate, pe cele patru tipuri de deșeuri, la colector și să încaseze banul sau să se ducă la supermarket să dea deșeurile respective și să plece cu o cutie de o anumită băutură sau să plece cu o sticlă de apă, deci să aibă un avantaj imediat sau să le colecteze selectiv pe tipuri de deșeuri și să le dea salubristului.”
În perioada următoare vom lansa o campanie la nivel național de informare, de educare și de conștientizare a cetățenilor, prin parteneriat încheiat deja cu Ministrul Educației. Fiecare elev, începând din clasa întâi, să promoveze acest sistem de colectare selectivă. O să facem și întâlniri regionale, să se înțeleagă avantajul colectării selective”, a promis Gavrilescu.
Conform demnitarului, sumele rezultate din colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să ajungă în bugetul administrațiilor locale care, la rândul lor, să le folosească în investiții pentru mediu. Ministrul Mediului a dat asigurări că atât modificările legislative aferente cât şi Planul național de gestionare a deșeurilor se vor finaliza până la sfârșitul anului.