Cifrele turismului în România
Cifrele turismului în România sunt în creştere cu 4,8% faţă de perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Eugen Cojocariu, 17.10.2024, 13:38
Cifrele turismului în România sunt în creştere. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) în perioada 1 ianuarie -31 august 2024 au însumat aproape 9,84 milioane de persoane, în creştere cu 4,8% faţă de perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Aproape 84% din turişti au fost români, iar turiştii străini au reprezentat puţin peste 16%.
Durata medie a şederii în primele 8 luni a fost de 2,2 zile la turiştii români şi de 2,1 zile la cei străini. Cei mai mulţi turişti au fost în Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre (1,56 milioane de persoane), Bucureşti (1,28 milioane) şi în oraşul montan Braşov (991.000). Cei mai mulţi turişti străini au venit din Germania (164.600), Italia (139.900) şi Israel (103.700 persoane). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră în primele 8 luni, au fost de aproape 9,4 milioane persoane, 3 milioane venind din Uniunea Europeană. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai folosite de străini (peste 81%).
Conform unei alte statistici, peste 965.000 de turişti nerezidenţi s-au cazat în România în primul semestru al anului, iar cheltuielile lor totale au fost de 3 miliarde de lei (circa 600 de milioane de euro), potrivit aceluiaşi Institut Naţional de Statistică. Un turist nerezident a cheltuit, în medie, 3.100 de lei (circa 620 de euro) în România în prima jumătate din 2024.
Călătoriile pentru afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului pentru peste 55% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în perioada ianuarie-iunie, cheltuielile lor reprezentând peste 58% din totalul cheltuielilor. Peste 44% dintre turiştii nerezidenţi au sosit în România în scop particular, cheltuielile lor reprezentând peste 41% din total.
Regiunile montane şi marile oraşe precum Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Sinaia au fost cele mai populare destinaţii din România în primele 9 luni din acest an, potrivit unei analize realizate de o agenţie de turism online. Preţul mediu pentru o noapte de cazare a crescut cu aproximativ 8% faţă de anul trecut, sectorul SPA înregistrând cea mai mare creştere, de 16%. Regiunile montane au urmat cu o creştere de 10%, iar oraşele cu 8%.
Conform cifrelor centralizate la sfârşitul lunii septembrie, piaţa turismului intern a stagnat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, iar litoralul românesc al Mării Negre a rămas principala destinaţie de vacanţă pentru sejururile de vară ale românilor, cu un cost mediu al pachetului aproape de cel din 2023. Pe litoral, turiştii români au preferat hotelurile de 3 şi 4 stele, iar cel mai mare interes a fost pentru pachetele all-inclusive şi cele care includ cazare, mic dejun şi acces la piscină, plajă privată şi locuri de joacă pentru copii. În clasamentul staţiunilor preferate de români pentru vacanţa de vară, primele două poziţii sunt ocupate de Eforie Nord şi Mamaia, la o diferenţă foarte mică. Neptun-Olimp ocupă a treia poziţie.