Chirii mai mari în România? (partea a doua)
Aşa cum vă informam săptămâna trecută, majoritatea chiriaşilor anticipează, în 2025, majorări ale sumelor solicitate de proprietari.

Eugen Cojocariu, 10.04.2025, 14:14
Aşa cum vă informam săptămâna trecută, majoritatea chiriaşilor anticipează, în 2025, majorări ale sumelor solicitate de proprietari. V-am prezentat cererea şi oferta pentru închireierea de apartamente în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Astăzi mergem în alte câteva mari oraşe ale ţării noastre.
Zona centrală atrage cei mai mulţi chiriaşi din Timişoara, închirierea unui apartament costând 500 euro/lună. Zona Complex-Stadion este a doua cea mai căutată din Timişoara, cu doar 350 euro/lună pentru un apartament. Locuinţele de pe Calea Aradului sau din imediata apropiere a acestei artere de circulaţie sunt şi ele căutate, chiria medie lunară fiind de 450 de euro.
Cei mai mulţi chiriaşi în Braşov caută cartierul Tractorul, care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Chiria medie pentru un apartament a ajuns la 520 euro/lună, în condiţiile în care o proprietate aflată în centrul istoric al oraşului poate fi închiriată cu 550 euro/lună. Cartierul Astra este al doilea cel mai căutat, pentru închirierea unui apartament o persoană trebuind să aloce lunar 430 de euro. Centrul istoric al Braşovului ocupă locul al treilea în clasamentul căutărilor, iar zona Centrul Civic e pe locul patru, cu o chirie medie solicitată de 490 euro/lună. Un interes ridicat este şi pentru zona Valea Cetăţii-Răcădău, unde închirierea unui apartament costă 470 euro/lună.
Cartierul Copou din Iaşi, nord-estul României, este cel mai căutat, fiind a doua cea mai scumpă zonă a oraşului, cu chirii medii de 480 de euro/lună. Al doilea cel mai popular cartier ieşean este Tătăraşi, cu chirii de 390 de euro. Centrul oraşului este pe locul al treilea în preferinţele chiriaşilor. Cartierele Podu Roş, Păcurari şi Canta ocupă următoarele locuri, cu chirii mediie solicitate de 400 euro/lună.
La Constanţa, pe litoralul românesc al Mării Negre, în cartierele Tomis Nord şi Badea Cârţan chiria medie solicitată a ajuns la 480 euro/lună. Zona de lângă Parcul Tăbăcărie este a doua cea mai populară în rândul chiriaşilor, cu 450 euro/lună. Pe locul 3 la căutări este una dintre cele mai scumpe zone din oraş – Faleza Nord, unde se solicită o chirie medie lunară de 600 de euro, similară cu cea pentru apartamentele din centrul oraşului. În Zona Universitate şi cartierul Casa de Cultură chiriile sunt 530 de euro, respectiv 480 de euro lunar.
În context, prețurile solicitate pentru chiriile din 10 orașe româneşti cu cele mai multe anunțuri au crescut cu 7% în martie 2025 faţă de martie 2024, dar în raport cu luna februarie 2025 prețurile din martie au scăzut cu 1%, a anunţat o mare platformă imobiliară. În martie 2025 interacțiunile între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere au crescut cu 18% față de martie 2024. De asemenea, durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 10% mai mică față de martie 2024, ceea ce confirmă interesul crescut pentru închirierea de apartamente.