Cererea de spaţii de birouri a revenit la valorile pre-pandemie
Cererea de spaţii de birouri a revenit la valorile pre-pandemie, la nivelul din 2019, şi încă există un interes semnificativ în zona de tranzacţii.
Eugen Cojocariu, 27.10.2022, 15:15
Cererea de spaţii de birouri a revenit la valorile pre-pandemie, la nivelul din 2019, şi încă există un interes semnificativ în zona de tranzacţii. Există, însă, multe provocări la orizont, arată raportul de piaţă al unei companii de consultanţă imobiliară. Cererea de spaţii de birouri moderne şi-a continuat redresarea, al doilea trimestru din 2022 fiind şi cel mai bun după trimestrul 4 din 2019. Accelerarea bruscă a cererii noi este alimentată de faptul că o parte dintre companii au stat în expectativă în cea mai mare parte a pandemiei, iar acum, când simt că au mai multă claritate, apasă pe acceleraţie. Analiza arată că numărul de companii care îşi reduc prezenţa la birou pe fondul muncii hibride a fost supraestimat pentru 2021-2022. Totuşi, transformarea într-un model de lucru hibrid este în desfăşurare, astfel că unele companii ar putea lua în curând deciziile pe care le-au tot amânat, aşa că mai există încă loc pentru surprize negative în ceea ce priveşte gradul de ocupare. De asemenea, se impune prudenţă, având în vedere contextul de incertitudine economică la nivel global, au explicat autorii.
Scăderea ratei de neocupare de la 16,5% la sfârşitul anului trecut la 15,25% la jumătatea lui 2022 este un alt indicator al unei pieţe în curs de redresare, dar şi mai semnificativ este faptul că rata de neocupare pentru clădirile bune este mult mai mică, mergând spre 10% în clădirile mai noi sau cu poziţionare bună. Mai mult, gradul de ocupare a crescut pe majoritatea pieţelor mari de birouri, în unele dintre ele rata de neocupare a spaţiilor libere fiind acum sub 10%.
Consultanţii imobiliari observă şi presiunile în creştere asupra chiriilor, iar chiria medie pentru clădirile de birouri noi care urmează să fie livrate în următorii 2 ani este în creştere constantă. Totodată, chiriile pentru clădirile de birouri mai vechi, deşi bune, rămân stabile în momentul în care contractul de închiriere este reînnoit, ceea ce nu a fost o practică obişnuită acum câţiva ani, când proprietarii încercau să atragă chiriaşii cu condiţii mai atractive. Inflaţia este, de asemenea, un argument pentru chirii mai mari. Activitatea de închiriere de birouri ar putea reveni la nivelurile de vârf de dinainte de pandemie în termen de 2 ani, dacă tendinţa recentă se menţine şi dacă nu vor fi luate decizii radicale de către cei mai mari chiriaşi, arată analiza citată. Dincolo de riscurile economice globale care îndeamnă la prudenţă, analiştii consideră că oferta insuficientă de birouri moderne din Bucureşti este un factor de izolare pe termen lung şi se aşteaptă ca stocul de birouri moderne să înceapă să crească din nou în câţiva ani.
Raportul evidenţiază că în perioada post-pandemică apar două subiecte majore interconectate. Unul este reorganizarea spaţiului de birouri pentru a fi mai în concordanţă cu un program de lucru hibrid, spre care multe companii par să încline, iar celălalt se referă la readucerea angajaţilor la birou, pentru că acum se întâmplă rar ca firmele să aibă mai mult de 40-50% dintre angajaţi la birou într-o zi normală de lucru.