Cât costă parcarea în mari oraşe din România
Vă informăm despre cât costă parcarea în mari oraşe din România. Astăzi vorbim despre Bucureşti şi Cluj-Napoca.
Eugen Cojocariu, 23.05.2024, 15:20
Vă informăm despre cât costă parcarea în mari oraşe din România. Astăzi vorbim despre Bucureşti şi Cluj-Napoca.
În Bucureşti, locurile de parcare administrate de Primăria Municipiului se plăesc de luni până duminică, în intervalul orar 08:00-20:00, iar tariful unic este de 5 lei (circa un euro) pe oră. Există și un abonament de 30 de lei (circa 6 euro) pe zi sau de 500 de lei (circa 100 de euro) pe lună. Parcare se poate plăti cu tichete preplătite, tichete orare de la operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS, online, prin aplicație.
De la 1 mai 2024, Compania Municipală Parking București a implementat o opțiune alternativă pentru plata parcării prin SMS. Astfel, plata parcării se poate face prin transmiterea unui SMS la numerele 7458 sau 7576. Mesajul este compus din numărul de ore dorit (maximum 4) și numărul de înmatriculare. Mesajul pentru abonament de o zi este este compus din cuvânzul «zi» şi numărul de înmatriculare. Primăriile de sector din Bucureşti au tarife proprii de parcare.
La Cluj-Napoca taxa de parcare se poate achita prin tichete de parcare răzuibile cumpărate din rețeaua de distribuție semanlizată în acest sens, tichete de parcare eliberate de aparatele de taxare automată, cip-carduri care se pot folosi pentru parcările din zona centrală sau prin SMS. Tichetele răzuibile sunt instrumente de plată pentru parcări de scurtă durată (30 minute, o oră, două ore pentru zona I şi o oră, 2 ore şi 4 ore pentru zona II). În parcările închise cu bariere plata se face exclusiv la casele automate de plată.
Abonamentele şi mesajul text (SMS) nu sunt valabile în aceste locaţii. Cip-cardurile se pot folosi pentru parcările din zona centrală şi se încarcă cu valoarea dorită de utilizator. Pentru plata parcării prin SMS, înainte de ocuparea locului de parcare sau în maxim 5 minute de la oprire, utilizatorul are obligaţia să achite contravaloarea timpului de parcare prin transmiterea unui mesaj text (sms cu TVA inclus) la numărul 7480, valabil în toate reţelele de telefonie mobilă.
Pentru zona I tariful este de 4 lei (circa 80 de eurocenţi) pentru 30 de minute, 8 lei (1,6 euro) pentru o oră şi 16 lei (3,2 euro) pentru două ore.
Pentru zona II tariful este de 3 lei (60 de eurocenţi) pentru o oră, 6 lei (1,2 euro) pentru două ore şi 12 lei (2,4 euro) pentru 4 ore. Mesajele transmise consecutiv se cumulează, durata validă a parcării fiind suma duratei SMS-urilor trimise.
Parcările din zonele ultracentrale sunt cu taxă luni – vineri între orele 08,00 – 20,00, iar între orele 20,00 – 8,00 fără taxă; sâmbăta între orele 08,00 – 17,00 sunt cu taxă, după orele 17,00 fără taxă. Duminica și sărbătorile legale parcările sunt fără taxă.
Parcările din zonele centrale sunt cu taxă luni – vineri, între orele 08,00 – 20,00, iar între orele 20,00 – 08,00 fără taxă; sâmbăta, duminica și sărbătorile legale, sunt fără taxă.