Avertismente de la salvamontişti
Salvatorii montani reiau, ca în fiecare iarnă, sfaturile pentru iubitorii schiului şi ai drumeţiilor montane.
Eugen Cojocariu, 18.01.2024, 14:17
Salvatorii montani reiau, ca în fiecare iarnă, sfaturile pentru iubitorii schiului şi ai drumeţiilor montane. De la începutul sezonului de iarnă, salvamontiştii au avut numeroase de intervenţii în urma unor accidente pe pârtiile de schi. S-au înregistrat cazuri de entorse, fracturi, lovituri sau tăieturi, tot mai multe pe măsură ce tot mai numeroase pârtii au devenit funcţionale. Accidentele se produc şi din cauza zăpezii artificiale, care e mai tare, dar ca la fiecare început de sezon, oamenii nu sunt obişnuiţi, sunt foarte mulţi care tot anul nu fac mai nimic şi încep să schieze fără să aibă condiţie fizică, avertizează şeful salvatorilor montani din Harghita. Iubitorii sporturilor de iarnă ar trebui să se obişnuiască treptat cu schiul şi să ducă echipamentul la un specialist, pentru a fi verificat şi reglat, întrucât există posibilitatea ca greutatea persoanei să se fi modificat şi reglarea schiurilor să nu mai fie potrivită. Salvamontiştii recomandă celor care practică sporturi de iarnă să nu consume băuturi alcoolice înainte să intre pe pârtie şi să fie atenţi la cei de lângă ei.
Reprezentanţii Salvamont România au făcut mai multe recomandări martorilor la accidente petrecute pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă. Cei care sunt martori ai unor astfel de evenimente sunt sfătuiţi să nu intre în panică, să protejeze victima marcând locul accidentului prin aşezarea unei perechi de schiuri în forma de X la 4-5 metri în amonte şi să anunţe echipa Salvamont de pe domeniul schiabil sau să apeleze telefonic 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT (0SALVAMONT – 0725826668). Salvamontiştii recomandă ca persoana accidentată să nu fie mişcată şi să nu fie permis nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Dacă victima este inconştientă, verificaţi pulsul, respiraţia, gura victimei şi eliberaţi căile aeriene şi, în lipsa pulsului sau respiraţiei, începeţi manevrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire. Discutaţi cu victima şi observaţi dacă este coerentă în exprimare. Observaţi dacă prezintă hemoragii puternice, care reuşesc să treacă prin echipament. Identificaţi locul hemoragiei şi încercaţi să faceţi compresie. Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale. Protejaţi termic persoana accidentată, discutaţi permanent cu ea şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont, au transmis salvatorii montani.
În ceea ce priveşte practicarea drumeţiilor montane, pe munte sunt temperaturi foarte scăzute, de aceea este foarte importantă folosirea echipamentului adecvat. Salvatorii montani recomandă turiştilor să nu plece singuri în drumeţii, să anunţe familia sau pe salvamontişti în ce zonă merg şi să ia în calcul faptul că se întunecă repede, motiv pentru care trebuie să aleagă trasee mai scurte