Asigurări în România
Pe piaţa locala de asigurări din România sunt active 41 de societăţi de asigurare, dintre care 26 de societăţi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi 15 sucursale ale unor societăţi din UE.
Eugen Cojocariu, 16.11.2023, 15:00
Pe piaţa locala de asigurări din România sunt active 41 de societăţi de asigurare, dintre care 26 de societăţi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi 15 sucursale ale unor societăţi din Uniunea Europeană. Ponderea celor 15 sucursale în totalul prime brute subscrise creşte de la an la an, iar estimările sunt că vor depăşi 10% din total la finalul lui 2023. Doar şase din societăţile autorizate şi două dintre sucursale oferă RCA (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto).
În context, 4 din 5 români sunt interesaţi şi foarte interesaţi de asigurarea locuinţelor şi a bunurilor pe care le deţin, iar 2 din 5 spun că vor încheia anul următor atât poliţa obligatorie PAD, cât şi pe cea facultativă dedicată locuinţei, potrivit unui studiu sociologic. Interesul proprietarilor pentru poliţele dedicate locuinţelor este unul ridicat: 84% dintre români declară că ştiu că asigurarea împotriva celor 3 riscuri catastrofale specifice României (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) este obligatorie prin lege. Cu toate acestea, doar jumătate dintre ei ştiu că, pentru cei care nu deţin poliţa obligatorie, legea prevede o amendă. În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD.
Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi a bunurilor deţinute şi poate acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri, precum: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice sau electrocasnice. Toate acestea pot fi personalizate prin clauze speciale dedicate, de exemplu se pot acoperi inclusiv daunele produse panourilor fotovoltaice. În ciuda percepţiei declarate, doar 20% dintre locuinţe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.
Pe de altă parte, populaţia României este din ce în ce mai vulnerabilă în faţa riscurilor de zi cu zi, care pot conduce la accidente, îmbolnăviri sau decese şi, într-o astfel de situaţie neprevăzută, o familie ar avea nevoie, în medie, de 132.000 de lei, conform unei analize realizate de experţi independenţi. În România, asigurările de viaţă reprezintă doar 16% din totalul pieţei de asigurări, un procent redus în comparaţie cu alte ţări din regiune.
Acordarea de deductibilităţi fiscale pentru primele de asigurare de viaţă ar aduce beneficii semnificative pentru populaţie, permiţând menţinerea unui standard decent de trai, diminuând dependenţa populaţiei de beneficiile sociale oferite de stat şi încurajând responsabilitatea individuală, subliniază experţii. De altfel, românii încep să simtă beneficiile oferite de aceste poliţe. Astfel, în 2022, protecţia financiară oferită prin indemnizaţiile brute plătite în baza asigurărilor de viaţă a crescut cu 25%, până la 1,8 miliarde lei