Angajarea cetăţenilor străini în România
Pentru anul 2018, Guvernul a stabilit un contingent de 7.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în baza avizelor de angajare/detaşare.
România Internațional, 02.03.2018, 13:27
Pentru anul 2018, Guvernul a stabilit un contingent de 7.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în baza avizelor de angajare/detaşare. Cu 1.500 de locuri mai mult decât anul trecut. Măsura a fost luată ca urmare a lipsei forţei de muncă de pe piaţa autohtonă, lipsă care i-a determinat pe mulţi patroni să recruteze lucrători din alte statedin afara UE şi chiar din Thailanda sau Vietnam. Astfel, numărul de lucrători permanenţi va creşte de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucrătorilor detaşaţi de la 700 la 1.200.Pe lângă lucrătorii permanenţi şi cei detaşaţi, Guvernul Romaniei a stabilit şi alte tipuri de angajare/detaşare, respectiv:persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii – 700; lucrători înalt calificaţi – 500; lucrători sezonieri – 400; lucrători stagiari – 100; lucrători transfrontalieri – 100.
Cetăţeanul non-UE poate fi angajat cu normă întreagă de 8 ore/zi în România la un singur angajator, persoană fizică sau juridică. Cetăţenii străini care deţin un aviz de muncă pot fi angajaţi la un alt angajator, cu un contract de muncă cu timp part-time de cel mult 4 ore/zi. În România, angajarea cetăţenilor străini se realizează în baza avizului de angajare, solicitat de angajator şi eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, prin formaţiunile sale teritoriale. Angajatorul va obţine avizul de angajare de la formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judeţul în care îşi are sediul social. Pentru aceasta, va depune o serie de documente şi va plăti o serie de taxe. Pe lângă avizul de angajare, la angajarea străinilor mai este nevoie de viza de lungă sedere. Acest document se obţine de la misiunile diplomatice ale României din statul unde se află cetăţeanul care solicită angajarea, în baza unei copii a avizului emis de Inspectoratul General pentru Imigrări, a dovezilor mijloacelor de întreţinete pentru întreaga perioadă înscrisă în viză, a certificatului de cazier judiciar şi a unei asigurări medicale. După intrarea în România, cetăţeanul străin trebuie să obţină şi un permis unic de şedere sau Cartea albastră a UE. Documentul atestă dreptul de şedere în România şi se obţine de la formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări.
Persoanele ce nu au cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European se pot angaja în România cu aviz de angajare, doar dacă sunt îndeplinite unele condiţii.Locurile de muncă vacante nu pot fi ocupate de cetăţeni români, ai statelor membre UE/SEE sau de rezidenţi permanenţi pe teritoriul României. Sunt îndeplinite condiţiile speciale de pregătire profesională, experienţa în activitate şi autorizare. Se face dovada faptului că este apt, din punct de vedere medical, să desfăşoare activitatea respectivă. Nu are antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României. Si o ultimă condiţie se referă la încadrarea în contingentul anual aprobat de Guvernul României.