Aeroporturile din România se modernizează
Lucrările la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa 'Aurel Vlaicu' vor fi gata în jurul datei de 21 iulie, iar timpul de îmbarcare a pasagerilor va fi între 30 şi 60 de minute, în funcţie de dimensiunea aeronavei.
Luiza Moldovan, 02.07.2021, 17:01
Lucrările la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu vor fi gata în jurul datei de 21 iulie, iar timpul de îmbarcare a pasagerilor va fi între 30 şi 60 de minute, în funcţie de dimensiunea aeronavei, promite Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Potrivit acesteia, restaurarea terminalului a respectat întocmai planurile inițiale ale aeroportului, așa cum arăta în 1952, când a fost inaugurat. Totul a fost completat cu tehnologie modernă de cel mai înalt nivel, inclusiv în ceea ce privește iluminarea cu led și instalațiile de sonorizare și climatizare.
Capacitatea proiectată este de 400 de pasageri pe oră, sosiri şi plecări. Pe an, aeroportul poate primi un milion de pasageri. După recepţia lucrărilor va fi o perioadă de verificări şi de testări a tuturor echipamentelor, urmând ca, atunci când cererea de trafic va fi suficientă, să se deschidă în exploatare comercială corpul central al aeroportului şi terminalele A şi B, pentru plecările şi sosirile pasagerilor comerciali. Un pasager care zboară cu un avion de mici dimensiuni va avea nevoie de doar 30 de minute până la urcarea în aeronavă iar pentru avioanele mai mari timpul de îmbarcare nu va depăşi o oră, promit oficialii aeroportului Băneasa.
Pe de altă parte, pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, au fost montate cele mai moderne echipamente de scanare din ţară, integrate cu benzi transportoare automate. Acestea sunt echipamente moderne de scanare a bagajelor de cabină şi de detecţie a substanţelor explozive. A fost realizată integrarea echipamentelor cu sisteme automate de returnare a tăvilor în care îşi depun călătorii obiectele personale. Echipamentele cu raze X folosesc tomografia computerizată pentru a examina conţinutul bagajelor din orice unghi şi a genera imagini 3D foarte precise şi detaliate, permiţând operatorilor să ia decizii cât mai exacte privind conţinutul bagajelor.
Aeroportul internaţional Oradea are din 1 iulie, odată cu redeschiderea curselor externe, un centru de testare rapidă pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, amenajat în zona publică de lângă Terminalul 2.. Pasagerii au astfel posibilitatea să îşi efectueze testul rapid tip antigen, pentru al cărui rezultat se aşteaptă maxim 30 minute.
În context, să mai spunem că transportul aerian de pasageri a scăzut, în primul trimestru din 2021, cu 76,2%, de la 3.851.100 pasageri la 916.500, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, conform Institutului Naţional de Statistică. Cele mai utilizate aeroporturi au fost «Henri Coandă»-Bucureşti, «Avram Iancu»-Cluj-Napoca, Aeroportul Internaţional Iaşi (nord-est), şi «Traian Vuia»-Timişoara (vest). În transportul internaţional de pasageri, primele 10 aeroporturi de origine sau de îmbarcare au fost Londra Luton, Istanbul Internaţional, Frankfurt-Main, Dubai, Amsterdam-Schipol, Dortmund, Madrid-Barajas, Paris-Charles de Gaulle, Milano-Bergamo, Paris Beauvais.