Acte necesare unui cetăţean străin pentru a se căsători în România
Cetăţenii străini care doresc să încheie căsătorii pe teritoriul României trebuie să facă dovada identităţii şi a dreptului de şedere.
România Internațional, 13.04.2018, 11:29
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European trebuie să prezinte, la Oficiul stării civile din orice sector al capitalei, documentul de identitate sau paşaportul emise de statul ai căror cetăţeni sunt. Străinii din state terţe trebuie să prezinte paşaportul emis de statul ai căror cetăţeni sunt, în care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României. Apatrizii au nevoie de un paşaport emis în baza Convenţiei privind statutul apatrizilor din anul 1954, însoţit de permisul de şedere temporară sau permanentă, după caz. In cazul cetăţenilor străini cărora li s-a acordat o formă de protecţie în România, aceştia au nevoie de documentul de călătorie emis în baza Convenţiei de la Geneva din 1951 sau de documentul de călătorie pentru străinii care au obţinut protecţie subsidiară-protecţie umanitară condiţionată. In schimb, cetăţenii străini solicitanţi de azil în România trebuie să prezinte paşaportul emis de statul ai căror cetăţeni sunt, însoţit de documentul temporar de identitate. De menţionat că documentele de identitate şi viza de intrare pe teritoriul României trebuie să fie valabile atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei.
Pe lângă aceste documente, cetăţenii străini, la depunerea dosarului de căsătorie trebuie să prezinte şi documentul eliberat sau autentificat de misiunea diplomatică a statului de cetăţenie acreditată în România, din care să rezulte că cetăţeanul străin îndeplineşte condiţiile de fond prevăzute de legea sa naţională şi nu există impedimente pentru a încheia căsătoria în România.
Cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţă juridică în materie civilă şi de dreptul familiei vor prezenta documente eliberate de autorităţile competente din ţările respective, datate recent – maxim 3 luni de la emitere, ori care au prevăzut în conţinut termenul de valabilitate. Documentele eliberate de aceste state sunt scutite de apostilare si supralegalizare.
Cetăţenii ale căror state nu au misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră acreditat în România vor da declaraţii pe proprie răspundere, autentificate de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei.