Achiziţionarea rovinietelor
Pentru deplasarea pe drumurile naţionale din România, trebuie achiziţionate aşa-numitele roviniete electronice.
Ștefan Baciu, 24.04.2020, 14:22
Pentru deplasarea pe drumurile naţionale din România, trebuie achiziţionate aşa-numitele roviniete electronice, care au fost introduse din octombrie 2010. Drumurile de interes naţional aparţin proprietăţii publice a statului şi cuprind drumurile naţionale care asigură legăturile cu capitala ţării, cu municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi cu ţările vecine. Drumurile naţionale înseamnă autostrăzi, drumuri expres, drumuri naţionale europene, drumuri naţionale principale şi secundare. Căile rutiere din România sunt în responsabilitatea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, CNAIR.
Tarifele de utilizare a drumurilor naţionale se achită în avans pentru perioade de valabilitate de o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Perioada de valabilitate a unei roviniete începe la ora 0 a zilei solicitate de utilizator şi se încheie la ora 24 a ultimei zile din perioada pentru care a fost solicitată. În cazul în care o rovinietă este solicitată începând chiar cu ziua în care a fost achiziţionată, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date. Pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (adică autovehicul plus remorcă) mai mică sau egală cu 3,5 tone, perioada minimă pentru acre se poate achita tariful de utilizare este de minim 7 zile.
Tarifele pentru achiziţionarea unei roviniete depind atât de perioadă, cât şi de tipul autovehiculului. Pentru autoturisme, tariful cu TVA este cuprins între 3 euro (14,49 lei, tarif calculat pentru luna aprilie 2020) pentru o rovinietă cu o durată de o săptămână şi 28 de euro (135,23 lei) pentru cea cu valabilitate timp de 12 luni. Pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, tariful este cuprins între 6 euro (28,98 lei) pentru o săptămână şi 96 euro (463,65 lei) pentru 12 luni.
Pentru autovehiculele de transport marfă, tarifele sunt cuprinse între 4 euro (19,32 lei) pentru rovinieta valabilă o zi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi 1210 euro (5.843,94 lei) pentru rovinieta valabilă 12 luni pentru vehicule de transport marfă cu minimum 4 axe (de exemplu autotren cu remorcă) şi cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone. Pentru vehiculele de transport persoane, tarifele sunt cuprinse între 4 euro pentru o rovinietă valabilă o zi pentru un microbuz cu mai mult de 9 locuri pe scaune şi până la 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto şi 560 de euro pentru o rovinietă valabilă 12 luni pentru un autocar cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto.
Rovinietele pot fi cumpărate la punctele de trecere a frontierei, din benzinării, din oficiile Poştei Române, de la filialele Automobil Club Român, de la sediile Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, dar şi online. De asemenea, rovinieta poate fi cumpărată şi cu ajutorul unui telefon mobil prin sms, la numărul 7500.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că rovinietele care expiră în perioada stării de urgenţă instituite în România până la 15 mai nu vor fi prelungite automat.