Achiziţionarea de imobile în România de către străini
Persoanele care detin cetătenia unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European pot cumpăra imobile în România în aceleaşi condiţii ca şi un cetăţen român.
România Internațional, 02.02.2018, 14:55
Persoanele care detin cetătenia unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European pot cumpăra imobile în România în aceleaşi condiţii ca şi un cetăţen român, prin contract de vânzare – cumpărare, donaţie sau schimb, dar destinaţia proprietăţii trebuie să fie de reşedinţă secundară. Aceasta este o reşedinţă facultativă şi temporară. O persoană fizică poate avea doar o reşedinţă pe teritoriul unui stat. În privinţa cetăţenilor străini din state terţe, adică ţări care nu sunt membre ale UE sau SEE, pot dobândi teren în România numai în baza unui acord internaţional reciproc între statul român şi ţara lor de apartenenţă.
În lipsa acestui acord, cetăţeanul străin poate cumpăra doar dreptul de proprietate asupra construcţiei, deci trebuie stabilit un drept de superficie, adică dreptul de folosinţă al terenului, şi nu terenul în sine. Această restricţie se referă doar la persoanele fizice.O societate comercială, persoană juridică rezidentă sau nerezidentă, poate dobândi orice drepturi reale asupra bunurilor imobile, în măsura necesară derulării activităţii sale, potrivit obiectului social, cu respectarea dispoziţiilor legale privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine.
Cetăţenii străini care intenţionează să vândă sau să cumpere un imobil în România trebuie să obţină un număr de identificare fiscală la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ANAF. Fără acest număr la notariat, nu se poate încheia un act de vânzare-cumpărare. La vânzarea unei locuinţe, cumpărătorul străin va plăti aceleaşi taxe ca şi un cetăţean român.De asemenea, documentele necesare încheierii actului de vânzare-cumpărare sunt, cu excepţia necesităţii obţinerii numărului de identificare fiscală, aceleaşi ca şi pentru cetăţenii români şi îl privesc în principal pe vânzător. În calitate de cumpărător, cetăţeanul străin va avea nevoie doar de documentul de identitate şi de numărul de identificare fiscală.
Cetăţeanul străin poate dobândi dreptul de proprietate asupra unui teren numai prin moştenire legală (este rudă cu defunctul şi are vocaţie concretă la moştenire), nu şi prin testament.
In privinţa terenurilor agricole, România încă nu are definitivată legea care le dă dreptul străinilor să cumpere pământ în România. Deja există mari suprafeţe de terenuri agricole deţinute de străini, motiv pentru care autorităţile române lucrează la modificarea legii care să înăsprească condiţiile de vânzare a acestor terenuri.