Noi ştiri şi sfaturi pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Salvamontiştii şi jandarmii montani vin cu noi sfaturi pentru iubitorii sporturilor de iarnă. De asemenea, avem câteva informaţii pentru aceştia.
Eugen Cojocariu, 16.01.2025, 16:30
Salvamontiştii şi jandarmii montani vin cu noi sfaturi pentru iubitorii sporturilor de iarnă. De asemenea, avem câteva informaţii pentru aceştia. Regia Autonomă de Transport Braşov a pus la dispoziţia celor care vor să schieze în Poiana Brașov, una dintre cele mai solicitate destinaţii de schi din ţară, liniile de autobuz 60 (Poiana Mică – Telecabină Poiana Brașov) și 100 (Gara CFR Brașov – Telecabină Poiana Brașov).
Pe de altă parte, Primăria Braşov a introdus, pentru câteva zile, o serie de facilităţi la transportul pe cablu din Poiana Braşov pentru toţi turiştii, în condiţiile în care, în actualul sezon de schi, nu a fost atins, deocamdată, numărul de turişti din perioadele similare ale anilor trecuţi. Astfel, la telecabina Capra Neagră şi telegondolă, în loc de 6 puncte o urcare costă 5 puncte, la telecabina Kanzel 4 puncte în loc de 5, iar la telescaunul Ruia 3 puncte în loc de 4.
Un număr de 10 puncte pentru telecabină, telegondolă, telescaun şi teleschiuri costă 70 de lei (14 euro) pentru adulţi şi 40 de lei (10 euro) pentru copii. Pentru achiziţionarea ski-pass-urilor, există 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră), dar pot fi cumpărate şi online pe www.skibv.ro. În actualul sezon de schi, tarifele la transportul pe cablu în staţiune au crescut cu circa 9% faţă de 2023-2024. Astfel, o urcare simplă cu telecabina costă 40 de lei (8 euro), iar una tur-retur, 65 de lei (13 euro). Pentru copiii de 6 la 12 ani, tariful este 25 de lei (5 euro) dus, 25 de lei întors.
Pe de altă parte, salvamontiştii din Prahova au avertizat asupra pericolului de avalanşe. Ttraseele turistice montane omologate, care ajung la altitudini mari, sunt declarate închise în sezonul de iarnă. Recomandăm parcurgerea, pentru drumeţii, doar a traseelor turistice de la baza muntelui, subliniază sursa citată.
Pentru prevenirea accidentărilor şi a situaţiilor de pericol în zona montană sau limitarea efectelor acestora, jandarmii montani au făcut mai multe recomandări pentru schiori şi snowboarderi: să se asigure că pătrund şi urcă pe pârtia de schi doar prin zonele destinate în acest sens; să adapteze viteza şi stilul de coborâre la abilităţile personale şi la condiţiile de teren sau temperatură, precum şi la densitatea traficului de pe pârtie; să aleagă benzile de coborâre în aşa fel încât să nu fie puşi în pericol schiorii şi snowboarderii din faţa lor; dacă se angajează într-o depăşire pe pârtie, să se asigure că sunt la o distanţă rezonabilă faţă de alţi schiori sau snowborderi pentru executarea întregii manevre în siguranţă; să evite staţionarea în zone înguste sau cu vizibilitate redusă; să coboare sau să urce pârtia la picior doar pe marginea acesteia. Dacă care apar dificultăţi, schiorii şi snowboarderii sunt sfătuiţi să ceară sprijin jandarmilor montani sau să sune la numărul de urgenţă 112.